23.05.2022 | Adéla Kvapilová

Souhrn dne: Češi vynulovali USA, Kazachstán s Rakouskem si vystříleli záchranu. Dánové překvapili Kanadu

Dva zápasy o udržení, dva zápasy o místo ve čtvrtfinále. Takový program nabídl jedenáctý hrací den mistrovství světa ve Finsku. Přinesl rozuzlení o obou sestupujících, rozhodl o postupu české reprezentace do čtvrtfinále a zamotal skupinu A.

Skupina A: Kazachstán – Itálie 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Valk (Dietz, Starčenko), 16. Ořechov (Michajlis, Rachmanov), 25. Asetov (Petuchov, Blacker), 44. Starčenko (Dietz, Blacker), 47. Michajlis (Orechov, Akolzin) – 15. McNally (Miglioranzi, Pietroniro), 26. D. Kostner (Di Perna, Hannoun)

Rozhodující zápas o sestupu ovládl Kazachstán. Tým z východu si šel pro udržení v elitní skupině mistrovství světa od samého začátku. Ve 12. minutě otevřel skóre Curtis Valk. Jednobrankový náskok Kazachstánu vydržel do 15. minuty, Italové využili přesilovou hru a po teči Brandona Mcnallyho srovnali na 1:1. O 62 vteřin později si Kazachstánci vzali vedení zpět a ve 25. minutě po trefě Alichana Setova vedli 3:1. Jihoevropané po necelé minutě snížili na rozdíl jednoho gólu.

Ve třetí periodě se roztočil gólostroj Kazachstánu, kteří navýšili na konečných 5:2. Kazachstán v souboji o záchranu jednoznačně vyhrál a má zajištěné místo i nadcházející šampionát.

Skupina B: USA – Česko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávka: 8. Blümel (Zohorna)

Utkání o lepší umístění v tabulce zvládl lépe český výběr. Národní tým šel do vedení v 8. minutě, kdy po chybě v americké obraně ujeli do protiakce Hynek Zohorna s Matějem Blümelem. Zohorna poslal kotouč na rozjetého Blümela, který si v koncovce počínal parádně. Duel nabídl napětí až do samého konce, Češi nakonec i zásluhou Karla Vejmelky udrželi čisté konto a za výhru 1:0 si zajistili účast ve čtvrtfinále.

Skupina A: Kanada – Dánsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 23. Comtois (Lowry), 57. Graves (Severson, Dubois) – 10. M. Lauridsen (Asperup, Poulsen), 15. Regin (Storm), 53. Bau Hansen (Ehlers, Storm)

Souboj Kanady a Dánska zamotal vývoj ve skupině A. Úvodní dvacetiminutovka patřila Dánům. Ti se dvěma góly v rozmezí necelých šesti minut ujali vedení 2:0. Na počátku prostřední periody po vítězném buly se podařilo Kanaďanům snížit na rozdíl jedné branky. Další změna ve skóre přišla až v čase 52:11, kdy se střelou mezi betony prosadil Mathias Bau Hansen. Javorovým listům se ještě v 57. minutě podařilo vstřelit branku naděje, avšak na tým z jutského poloostrova už to nestačilo. Dánové ve šlágru skupiny A porazili Kanadu 3:2. Stále není rozhodnuté, které týmy mají jasný postup do čtvrtfinále.

Skupina B: Rakousko – Velká Británie 5:3 (0:1, 0:1, 5:1)

Branky a nahrávky: 45. Wukowits (Schneider, Raffl), 48. Heinrich (Haudum, Kasper), 52. Nissner (Raffl), 59. Raffl (Schneider, Nissner), 60. Schneider (Heinrich, Nissner) – 20. Myers (Neilson, Richardson), 22. Dowd (Neilson), 47. Neilson

Večerní zápas skupiny B byl v parametrech reklamy na boj o udržení. Velká Británie od překvapení nebyla daleko, nad favorizovaným Rakouskem po 40 minutách hry vedla 2:0. Středoevropané ale v závěrečné dvacetiminutovce zabrali a v 52. minutě vyrovnali na 3:3. Největší drama přišlo v samém závěru. Ostrované potřebovali k záchraně výhru za tři body, nicméně z branky se na sklonku 59. minuty radovali Rakušané. Konečnou výhru Rakouska pečetil gólem do prázdné klece Peter Schneider. Naši jižní sousedé se tak po výhře 5:3 udrželi v elitní skupině, Velká Británie sestupuje do nižší divize.