31.05.2021 | Dominik Dubovči

Souhrn dne: Češi přejeli Slováky a jdou na Finy. Domácí si čtvrtfinále nezahrají

Poslední den skupinových bojů je za námi. Mezi osmičku nejlepších proklouzly ze skupiny B Kanada a také Německo, které v přímém souboji přehrálo domácí Lotyšsko. Češi si poradili s Finskem, skupinu A zakončili na třetím místě a ve čtvrtfinále je čeká Finsko.

Švýcarsko – Velká Británie 6:3

Nezvyklý průběh mělo utkání mezi Švýcarskem a Velkou Británií. Hokejisté Jejího Veličenstva totiž vstoupili do zápasu velmi dobře a ještě ve 30. minutě drželi remízu 2:2. Ve druhé části druhé třetiny však Švýcaři zasypali jejich branku řadou nebezpečných střel, z nichž se ujaly hned čtyři. Britové už pak po zbytek zápasu neurčovali tempo a přestože se jim ještě povedlo snížit na 3:6, Švýcaři už zápas kontrolovali.

Branky a nahrávky: 11. Hofmann (Corvi), 17. Loeffel (Scherwey, Siegenthaler), 31. Alatalo (Corvi, Hischier), 31. Bertschy (Scherwey), 37. Bertschy (Diaz, Scherwey), 38. Hischier (Kurashev) – 12. Kirk, 26. Kirk (Richardson, Hammond), 54. Connolly (Kirk, Hammond)

Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 0.

Kanada – Finsko 2:3sn

Kanada se v důležitém utkání proti Finsku ujala vedení již ve druhé minutě zásluhou Pirriho. Finové ale dokázali o dvacet minut později srovnat, když se trefil Ruotsalainen. Finové ale již brzy znovu prohrávali, v půlce základní hrací doby se prosadil kanadský Comtois a o vyrovnání se zasloužil až čtyři minuty před koncem svou druhou brankou Ruotsalainen. V prodloužení se několikrát předvedli oba brankáři, a rozhodnout se tak muselo až v nájezdech. V nich dokonal hattrick Ruotsalainen a Finové tak ovládli nájezdy i zápas rozdílem 3:2.

Branky a nahrávky: 2. Pirri (Vilardi, Ferraro), 29. Comtois (Co. Brown, Mangiapane) – 22. Ruotsalainen, 56. Ruotsalainen (Lundell, Ojamäki), rozh. náj. Ruotsalainen

Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 4.

Slovensko – Česko 3:7

Československé derby na závěr skupinové fáze nabídlo až nečekaně jednoznačnou podívanou. Poměrně uvolněné utkání přineslo deset branek, z nichž hned sedm vstřelila česká reprezentace. Po herní stránce nebyl rozdíl mezi týmy tak markantní, Češi se ale mohli opřít o výbornou střeleckou efektivitu. V brance i přes tři nechycené puky podal dobrý výkon Roman Will. Mezi střelci se pak postupně předvedli Zadina, Špaček, Radil, Šulák, Stránský a Blümel s Hájkem.

Branky a nahrávky: 27. Sukeľ (Faško-Rudáš), 49. Bučko (Holešinský), 59. Pospíšil (Cehlárik, Gachulinec) – 1. Zadina (Hájek, Moravčík), 16. Špaček (Zadina), 23. Radil (Šustr), 40. Šulák (Špaček), 44. M. Stránský, 46. Blümel (M. Stránský), 60. Hájek

Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 1.

Itálie – USA 2:4

Američané se ujali vedení už po sedmi minutách zásluhou Labanca. Ten své gólové umění znovu předvedl i v jedenácté minutě. Italové sice srdnatě bojovali, Spojené státy ale předváděli svou kvalitu v praxi. Těsně před koncem první třetiny se ještě trefil Garland, Italové nicméně zvládli alespoň snížit. O skóre 1:3 se postaral Frigo, jenže v 30. minutě znovu slavil Garland. Po zbytek zápasu poté Američané kotrolovali průběh a zaváhali jen v 47. minutě, když se prosadil Gillati.

Amerika tedy skončila první ve skupině B a vyzve ve čtvrtfinále Slováky.

Branky a nahrávky: 22. Frigo (Trivellato), 47. Giliati – 7. Labanc (Shea), 11. Labanc (Beniers, Clendening), 20. Garland (Robertson, Tennyson), 30. Garland

Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. Diváci: 4.

Rusko – Bělorusko 6:0

Rusové rozhodli zápas s Běloruskem v první třetině, kdy se prosadili hned pětkrát a po druhém zásahu poslali na střídačku Konstantina Šostaka. Poté se sborná prosadila až v poslední třetině zásluhou Voronkova, ruský brankář Alexander Samonov si připsal čisté konto. Rusové tak vyhráli svoji skupinu A a ve čtvrtek si ve čtvrtfinále zahrají v hodně pikantním duelu proti Kanadě.

Branky a nahrávky: 1. N. Nestěrov (Grigorenko), 5. E. Galimov (Gavrikov), 10. Šalunov (Zadorov, N. Nestěrov), 11. Grigorenko (Slepyšev, Voronkov), 17. N. Nestěrov (Tarasenko, Barabanov), 53. Voronkov (Slepyšev, Grigorenko)

Vyloučení: 3:6. Využití: 0:0. Diváci: 11.

Německo – Lotyšsko 2:1

Závěrečný večerní duel měl rozhodnout o třetím a čtvrtém postupujícím skupiny B, ve které drželi nadějí Němci, Lotyši, Kanaďané i Kazachstánci. Němci byli v první dvacetiminutovce daleko aktivnější, měli více nebezpečnějších příležitostí. Z toho také pramenila jejich střelecká převaha, kterou zužitkoval už ve čtvrté minutě John-Jason Peterka, na kterého navázal po třech minutách také Marcel Noebels. Fanoušci Lotyše sice hnali kupředu, přes tuhou defenzivu Němců se jim ale povedlo skórovat jen jednou, když z úniku skóroval Abols. Lotyši už poté nevyužili ani nabídnuté přesilové hry, ani závěrečnou power-play. Do čtvrtfinále tak postoupilo Německo, a také Kanada.

Branky a nahrávky: 4. Peterka (Seider), 7. Noebels (Pföderl, Reichel) – 26. Abols (Balinskis)

Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. Diváci: 934.