25.05.2019 |

Souhrn dne: Češi jsou čtvrtí, s Ruskem padli po nájezdech. Finové slaví zlato

Závěrečný hrací den mistrovství světa v Bratislavě přinesl boje o medaile, po kterých toužil národní tým dlouhých sedm let. V napínavé bitvě o bronz český výběr držel se sbornou krok, jenomže v nájezdech ani jeden exekutor neskóroval, takže třetí místo obsadilo Rusko. Titul slaví Finové, kteří přetlačili ve finále Kanadu 3:1.

Rusko – Česko 3:2 po nájezdech (1:2, 1:0, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Grigorenko (Sergačjov), 21. Anisimov (Gusev), rozh. nájezd Kovalčuk – 14. Řepík (Sklenička, Rutta), 19. Kubalík (Jan Kovář, Gulaš). Rozhodčí: Gouin (CAN), Kaukokari (FIN) – Malmqvist (SWE), Oliver (USA). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 9085.

Utkání o bronz začalo z obou stran rozvážně, z čehož se první probralo do tempa Rusko. Aktivitu zužitkoval Michail Grigorenko, jenž šťastně tečoval puk mezi Hrubcovy betony. Za jednačtyřicet vteřin Michal Řepík zůstal za obranou soupeře a své pozice mezi kruhy bezezbytku využil. Ještě do konce první třetiny povedenou kombinaci zakončil Dominik Kubalík, který otočil vývoj utkání.

Vstup do prostředního dějství národnímu týmu opět nevyšel, tentokrát inkasoval po 39 vteřinách z hole Arťoma Anisimova. V dalším průběhu měly oba celky mnoho šancí rozhodnout, i přesto došlo střetnutí do prodloužení a následných nájezdů. V dovednostní disciplíně si čeští střelci na Vasilevského nepřišli, takže si bronzové medaile odnesli Rusové.

Kanada – Finsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Theodore (Mantha, McCann) – 23. Anttila (Manninen, Ojamäki), 43. Anttila (Savinainen), 56. Pesonen (Tyrväinen, Hakanpää). Rozhodčí: Björk (SWE), Tufts (USA) – Lazarev (RUS), Lhotský (CZE). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 9085.

Finové byli od prvních minut aktivnější, což jim přineslo i trestné střílení, které však Oliwer Kaski neproměnil. V polovině úvodní části Shea Theodore využil mezery v obraně soupeře a poslal Kanadu do těsného vedení.

Na začátku prostředního dějství Seveřané využili přesilovou hru po dvaceti vteřinách zásluhou Marka Anttily, na což hokejisté javorového listu nedokázali zareagovat i kvůli skvělému výkonu gólmana Kevina Lankinena. Definitivní tečku vstřelil v 56. minutě Harri Pesonen, jenž posunul Finsko k dalšímu mistrovskému titulu ze Slovenska, kde slavili v roce 2011.