02.06.2021 | David Sokol

Souhrn dne: Češi i Slováci jedou domů, dál jdou obě severoamerické velmoci

Čtvrtfinálový čtvrtek nedopadl dobře pro české ani slovenské hokejisty. Slováci podlehli USA vysoko 1:6, Češi zase v utkání dominantních brankářů těsně nestačili na Finsko a prohráli 0:1. V ostatních duelech shodně oba vítězné týmy původně prohrávaly, než předvedly skvělý obrat. Kanada v prodloužení udolala Rusko 2:1 a Němci si postup zajistili dokonce až v samostatných nájezdech, Švýcary přehráli nakonec 3:2.

Švýcarsko – Německo 2:3sn (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Untersander (Alatalo, Kurashev), 34. Herzog (Scherwey, Bertschy) – 38. Kühnhackl (Rieder, Nowak), 60. Gawanke (Noebels), rozh. náj. Noebels. Rozhodčí: Ansons (LAT), Romaško – Lazarev, Šalagin (všichni RUS). Vyloučení: 0:2. Využití: 0:0. Diváci: 0.

Do germánského souboje vstoupili lépe Švýcaři, v 16. minutě otevřel skóre utkání Ramón Untersander. I všechny další branky padaly až v závěrečných minutách třetin, tu druhou přidalo take Švýcarsko zásluhou Fabrice Herzoga. Od té doby se ale už trefovali pouze Němci.

Čtyři minuty po gólu Herzoga snížil Tom Kühnhackl a v závěrečné hře bez brankáře vytoužené vyrovnání svému týmu přinesl Leon Gawanke v čase 59:17. Během desetiminutového prodloužení se nikdo neprosadil, rozhodnout tak musely samostatné nájezdy. Ty v páté sérii rozhodl nádhernou kličkou jednou rukou Marcel Noebels, a dokonal tak senzační obrat, který znamená postup Německa do semifinále.

USA – Slovensko 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. B. Boyle, 16. Blackwell (Labanc, Robinson), 20. Garland (T. Moore, Z. Jones), 37. Blackwell (Robinson, Labanc), 46. Chmelevski (Wolanin), 59. Garland (Wolanin, T. Moore) – 33. Cehlárik (Lantoši). Rozhodčí: Schrader (GER), Tscherrig (SUI) – Merten (GER), Obwegeser (SUI). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. Diváci: 0.

Spojené státy na Slováky vlétly od samého začátku a takřka bez ustání bušily na Húskovu klec. Slovenský gólman nakonec kapituloval ve čtrnácté minutě, kdy jej překonal po zranění Justina Abdelkadera zvolený nový kapitán USA Brian Boyle. To odstartovalo senzační šestiminutovku Američanů, o dvě minuty později totiž na 2:0 zvyšoval Colin Blackwell a do přestávky stihl skórovat i Conor Garland.

Ve druhé třetině se Slováci značně vzchopili a dokázali svůj protiútok proměnit ve snížení, o to se postaral Peter Cehlárik. Jenže ve 37. minutě vrátil svému týmu třígólový náskok Colin Blackwell. Nedlouho po přestávce se prosadil i Sasha Chmelevski a 75 sekund před koncem na konečných 6:1 uzavřel Conor Garland.

Rusko – Kanada 1:2pp (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 35. Timkin (Orlov, Kameněv) – 46. Henrique (Co. Brown, Comtois), 63. Mangiapane (Stecher). Rozhodčí: Björk, Nord (oba SWE) – Hynek, Ondráček (oba CZE). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Oba večerní duely přinesly tuhé souboje a fotbalové výsledky. V malé hale se na první branku čekalo takřka 35 minut, právě tehdy ukončil střelecké trápení obou celků Jevgenij Timkin. Kanaďané se ale nevzdali a o jedenáct minut později srovnal kapitán Adam Henrique.

I toto utkání dospělo nakonec až do prodloužení, na rozdíl od odpoledního duelu Švýcarska a Německa se ale tentokrát v nastavené době i rozhodlo. V čase 62:12 totiž ruskou obranu ukázkově rozebrali Troy Stecher a Andrew Mangiapane a druhý jmenovaný famózní kombinaci zakončil jednoduchým doklepnutím do prázdné branky.

Finsko – Česko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 33. Innala (Pakarinen, Kontiola). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin (CAN) – McCrank (CAN), Oliver (USA). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:0. Diváci: 0.

Utkání Finska a České republiky nakonec rozhodla jediná branka, která obdobně jako v souběžně hraném duelu Ruska a Kanady přišla až po půlhodině hry. Po rychlé kombinaci v útočném pásmu se k vyraženému kotouči dostal Jere Innala a dorazil za bezmocného Šimona Hrubce.

Čeští hokejisté ve třetí třetině soupeře značně zatlačili, na střely na branku vyhráli 11:3, Finové se ale i takovému náporu ubránili. Blýskl se zejména gólman Jussi Olkinuora, který lapil všech 28 pokusů Čechů a vychytal své první čisté konto na turnaji.