25.05.2022 | Petra Bicková

Souhrn dne: Češi postupují do semifinále, Slováci neudrželi vedení s Finskem, parádní obrat Kanady

V Tampere a v Helsinkách se sehrálo čtvrtfinále. Češi se utkali s Němci, zvládli přejezd do Helsinek a souboj s německým sousedem zvládli bez problému s konečným výsledkem 4:1. V Nokia aréně se odehrál strhující zápas mezi Švédskem a Kanadou. Švédsko vedlo 3:0, Kanaďané ale v závěru třetí třetiny vyrovnali a v prodloužení se radovali právě oni. Švýcaři vyhráli skupinu, ve čtvrtfinále ale neprošli přes Spojené státy. Slovensko vedlo o dvě branky, nakonec ale padlo 2:4 a Finové slavili postup.

Švédsko – Kanada 3:4 po pr. (2:0, 1:0, 0:3 – 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Klingberg (Lang, Peterson), 8. Nylander (Nordström), 29. Friberg (Gustafsson, Ekman-Larsson) – 42. Graves (Roy, Comtois), 59. Dubois (Chabot, Cozens), 59. Barzal (Batherson, Comtois), 61. Batherson (Barzal, Dubois)

V Tampere byl k vidění velmi strhující zápas, ve kterém dvě třetiny Švédové dominovali, hráli skvěle do obrany a nepouštěli Kanadu do žádných vyložených šancí. I když Kanada přestřílela soupeře ve druhé části 19:1, sama gól nedala a z jediné střely soupeře inkasovala na 0:3. Třetí třetinu však začali Kanaďané brankou Gravese a dál bušili do švédské obrany. Neskutečně dřel zejména útočník New York Islanders Matthew Barzal, který dokázal sobě i svým spoluhráčům vytvořit spoustu šancí. Když do konce základní hrací doby chyběly necelé čtyři minuty, předvedl zkrat Rasmus Dahlin, který si nabruslil do vlastní třetiny a vyhodil puk do hlediště, za což byl vyloučen. Přesilovku nakonec dokázal v jejím samotném závěru využít Dubois a v euforii dokázal za půl minuty vyrovnat Barzal. V prodloužení pak fauloval Nylander a následnou přesilovku přetavila Kanada v postupový gól, když Barzal našel krásnou přihrávkou Bathersona, který se trefil do odkryté branky.

Německo – Česko 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 54. Seider (Noebels, Plachta) – 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf)

Stěhování do Helsinek nebylo pro Jalonenovu družinu žádným problémem, na Ice Hall Arenu zvyklé Německo porazili 4:1.

Čeští hokejisté udělali důležitý krok k postupu už v první třetině, v níž vstřelili dva góly v přesilové hře. Skóre střetnutí otevřel ve 3. minutě David Pastrňák, na nějž v 11. minutě navázal kapitán Roman Červenka. Na rozdíl tří branek upravil ve 33. minutě David Krejčí a jak jinak než v početní převaze. Německo se dočkalo snížení až při powerplay, kdy se v 54. minutě trefil Moritz Seider. Na více už se ale naši západní sousedé nezmohli, při pokračující hře bez gólmana naopak pečetil české vítězství Jiří Smejkal. V semifinále se český celek utká s Kanadou.

Švýcarsko – USA 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Meyers (Bellows, Hughes), 17. Gaudette (Peeke), 55. Meyers (Farrell, Kuhlman)

Švýcarsko jako neporažený vítěz skupiny A skončilo už ve čtvrtfinále, naopak do semifinále míří Spojené státy. Američané ukázali velkou efektivitu, naopak Švýcarsko své šance využít nedokázalo. Jediným střelcem třetí třetiny byl Ben Myers, který zakončil přečíslení dva na jednoho.

Finsko – Slovensko 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. Anttila (Friman, Pokka), 24. Anttila, 45. Manninen (Sallinen, Lehtonen), 60. Mäenalanen (Anttila) – 9. Sýkora (Lunter), 16. Regenda (Takáč, Ivan)

Slováci vstoupili do zápasu výborně a po brankách Sýkory a Regendy vedli 2:0. Dvěma brankami však dokázal vyrovnat Marko Antilla, když na tu druhou mu přihrál slovenský obránce Nemec a ve 45. minutě vstřelil vítězný gól Sakari Manninen. Necelou vteřinu před koncem pak Finové vstřelili čtvrtý gól a postoupili do semifinále, kde se střetnou se Spojenými státy americkými.