28.05.2023 | Tisková zpráva

Složení skupin Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 je odtajněno

Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji, které proběhne od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, zná předběžné obsazení obou skupin. Česká reprezentace se stejně jako v letech 2004 a 2015 představí v pražské aréně.

Na šampionát se mezi elitu vracejí vítězové divize I Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji skupiny A – Britové a po 22 letech si vybojovali účast v nejvyšší soutěži Poláci. Pořadatelé využili možnost jedné změny – přesunu USA do Ostravy a Kanady do hlavního města. Výměnu musí do 14 dnů schválit všechny zainteresované strany.

Skupinu A, která se o postup do play-off střetne v Ostravě, tvoří USA, Švédsko, Německo, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán a Polsko. Pražská skupina B slibuje zápasy dvou nejlépe umístěných týmů rankingu IIHF – Kanady a Finska. Proti nim na led nastoupí Česko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velkou Británii. Rozdělení do skupin vzešlo z rankingu IIHF, do kterého se započítávají výsledky z letošního a předchozích světových šampionátů do roku 2020 a Olympijských her 2022.

„Rádi bychom se přiblížili k návštěvnosti z roku 2015 a navázali na úspěšný šampionát. Jak pražská, tak i ostravská skupina slibuje souboj atraktivních týmů. To, že Češi budou hrát v Praze a slovenská reprezentace v Ostravě, slibuje opět vysokou návštěvnost v obou arénách. Navíc se po více jak dvou dekádách můžeme na Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji těšit na Poláky, kdy věříme, že vzhledem k malé vzdálenosti pomůžou zaplnit ostravskou arénu. Jsem si jistý, že nás v obou městech čeká zajímavá podívaná, na kterou se velmi těším,“ říká Petr Bříza, prezident organizačního výbor Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024.

Organizační výbor MS 2024 zažádal o výměnu zámořských týmů

„Až do posledního zápasu letošního Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji jsme nevěděli přesné složení skupin. To rozhodl v Tampere až zápas o zlato. Jako pořadatel disponujeme možností jedné změny. Prioritou číslo jedna pro nás bylo umístění českého týmu do Prahy a Slovenska do Ostravy. V tomto směru nám ranking přinesl štěstí a nemuseli jsme tuto výměnu řešit. Proto jsme se mohli zaměřit na naši druhou prioritu – účast kanadského týmu v Praze a zámořského týmu v Ostravě. Proto byla jednoznačnou záležitostí výměna Kanady za Spojené státy. Nyní budeme čekat čtrnáct dní na schválení všech zainteresovaných stran – Councilu IIHF, Infrontu a obou zámořských států. Naše předběžná jednání s reprezentanty javorových listů jsou taková, že pokud budou hrát v našem hlavním městě, můžeme očekávat příjezd hokejových hvězd a využít tak potenciál aktuálních světových šampionů v pražské aréně. Rádi bychom divákům zprostředkovali zážitek ze sledování největších možných hvězd současného hokeje Myslím si, že rozdělení nemohlo dopadnout pro fanoušky lépe,“ popisuje Jan Černý, generální sekretář Českého svazu ledního hokeje.

Souboje v základních skupinách se budou hrát od pátku 10. května do úterý 21. května, čtvrtfinále ve čtvrtek 23. května, semifinále v sobotu 25. května, zápasy o medaile – utkání o bronz a finále – v neděli 26. května 2024.

Konkrétní herní program Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 bude oficiálně představen v průběhu léta po ukončení všech jednání mezi organizačním výborem, televizními společnostmi, Mezinárodní hokejovou federací, marketingovou agenturou Infront a se všemi účastnickými státy. Organizační výbor plánuje v příštích týdnech zveřejnit první informace k prodeji vstupenek. Jejich ceny a maskota Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 se fanoušci dozví v září letošního roku. Pro veškeré informace doporučujeme sledovat oficiální sociální sítě akce nebo webovou stránku 2024.iihfworlds.com.