28.12.2020 |

Slovensko v prodloužení padlo s Německem, Švédové nadále stoprocentní

Ve dvouzápasovém programu čtvrtého hracího dne juniorského světového šampionátu jsme viděli zcela rozdílné zápasy. Zatímco Švédové hladce porazili Rakousko a po výsledku 4:0 si zapsali další tři body do tabulky, důležitý zápas o případný postup do čtvrtfinále mezi Slovenskem a Německem došel až do prodloužení. V něm slavili němečtí hokejisté, kteří tak po prvním bodovém zisku odsunuli mimo čtvrtfinálové pozice Švýcary. I bod však Slovensku na jistý postup mezi osmičku nejlepších stačil.

skupina A

Slovensko – Německo 3:4 po prodloužení (1:1, 2:2, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Mrázik (Golian), 24. Myklukha (Kolenič, Eliaš), 35. Mrázik (Nemec, Jellúš) – 6. Stützle (Elias, Gnyp), 29. Stützle (Gnyp, Bugl), 40. Elias (Gnyp, Peterka), 65. Zimmermann (Peterka, Stützle).

Jediný duel skupiny A přinesl nad ránem středoevropského času vyrovnanou podívanou. Slováci po dvou sympatických výkonech chtěli potvrdit svůj vzestup, Němci naopak museli odčinit výrazný debakl od Kanady. Němečtí hokejisté otevřeli skóre již v šesté minutě zásluhou Stützleho, jejich soupeř ale zásluhou Mrázika a Myklukhy skóre otočili. Přetahovaná pokračovala i nadále, duel nakonec za stavu 3:3 došel až do prodloužení. O bonusovém bodu pro Německo rozhodl v přesilové hře v poslední minutě prodloužení Mario Zimmermann. Porážka se ziskem jednoho bodu i přesto stačí Slovákům k jistotě postupu do čtvrtfinále.

skupina B

Rakousko – Švédsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Gunler (Johansson, Holmström), 25. Niederbach (Söderström, Raymond), 31. Gunler (Holmström, Berglund), 53. Raymond (Holtz, Sundsvik).

Hokejisté Rakouska se po dvojciferném přídělu od Spojených států postavili dalšímu zvučnému soupeři, proti Švédsku se mu však vedlo mnohem lépe. Na první branku čekali hráči Tre Kronor až do osmnácté minuty, kdy favorita dostal do vedení Gunler. Seveřané měli i nadále výraznou střeleckou převahu a ve druhé části dalšími dvěma góly rozhodli o svém vítězství. Výsledek utkání na 4:0 zpečetil sedm minut před koncem Raymond, Rakousko se ze svých šesti střeleckých pokusů prosadit nedokázalo. Na svoje první vítězství v turnaji tak nadále čekají, Švédové se se šesti body usadili na čele tabulky skupiny B.