18.05.2019 |

Souhrn dne: Slováci ztratili postupové naděje, Češi zvládli duel s Rakouskem

Češi potvrdili roli favorita a zvítězili nad Rakouskem vysoko 8:0. Pavel Francouz i ve svém druhém utkání vychytal nulu. USA zvládly duel s Německem a pohřbili tak slovenské postupové naděje. Finsko si poradilo s kousavými Francouzi. Rusko využilo den volna a porazilo unavené Švýcary.

Rakousko – Česko 0:8 (0:2, 0:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 7. Faksa (J. Kolář, Gudas), 15. D. Kubalík (Gudas), 21. Simon (Voráček, Hronek), 31. Řepík (Faksa, D. Kubalík), 31. Frolík (Gulaš, Hronek), 43. Řepík (D. Kubalík, J. Kolář), 45. J. Kolář (Voráček, Frolík), 46. J. Vrána (Jaškin, Faksa). Rozhodčí: Rantala (FIN), Sidorenko (BLR) – Jensen (DEN), McCrank (CAN). Vyloučení: 5:8. Využití: 0:2. Diváci: 9 072.

Po povinné výhře nad Itálii zvládli Češi i duel s Rakouskem. Posunuli se tak na průběžné druhé místo tabulky. Parádní vstup do utkání národnímu výběru zařídil svým úplně prvním gólem na mistrovství světa Faksa. O několik minut se do zakončení prodral Kubalík a bekhendem skóroval.

I vstup do druhé třetiny měl tým s českým lvem na hrudi na jedničku. Voráček stříleným pasem našel Simona, který propasíroval puk do branky. Přesilovku 5 na 3 využil Řepík, o 41 sekund později pak skóroval Frolík. Ve třetím dějství duelu s Rakouskem byly k vidění stejně jako v druhé třetině tři branky, postupně se prosadil Řepík, Kolář a Vrána. Nejlepším českým hráčem byl vyhlášen Dominik Kubalík.

Švýcarsko – Rusko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Anisimov (Orlov, N. Gusev), 27. Kučerov (N. Gusev), 56. Kučerov (Anisimov, N. Zajcev). Rozhodčí: Björk (SWE), Tufts (USA) – Malmquist (SWE), Oliver (USA). Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. Diváci: 9 056.

Ze šlágru nedělního hracího dne nakonec všechny tři body za vítězství bere ruská sborná. Ta předvedla další výborný výkon a napověděla, kdo by letos mohl bojovat o titul mistrů světa. Už v 5. minutě Orlov prokličkoval celým herním polem, švýcarský gólman jeho střelu vyrazil pouze k Anisimovi, který střelou do odkryté branky otevřel skóre utkání.

Další gól přinesla až druhá třetina. Ruskou přesilovku zužitkoval parádní trefou Kučerov. To ale ruskému střelci nestačilo, pět minut před koncem zápasu ještě po žabičce od Animisova poslal puk pod víko švýcarské branky a pojistil tak Rusům další vítězství v základní skupině mistrovství světa.

Německo – USA 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Tiffels (Draisaitl) – 14. J. van Riemsdyk (Keller, Martinez), 51. D. Larkin (J. van Riemsdyk, Martinez), 57. Eichel (P. Kane, Suter). Rozhodčí: Ohlund (SWE), Stano (SVK) – Sormunen (FIN), Vanoosten (CAN). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely: 25:29. Diváci: 6293.

Jedno z nejvíce sledovaných utkání na Slovensku byl souboj mezi Německem a Spojenými státy, jelikož Slováci potřebovali jakoukoliv výhru Německa. A Němci dávali slovenskému národnímu týmu celkem dlouho naději, jelikož se prosadili jako první, když se střelou na bližší tyč prosadil Frederik Tiffels. Vedení Německu ale moc dlouho nevydrželo. Už o dvě minuty později se totiž prezentoval povedenou tečí James van Riemsdyk, který srovnal stav utkání.

A tato remíza vydržela přes druhou třetinu až do poloviny té třetí. V té však dostal krásný pas Dylan Larkin, který si kotouč chvilku potáhl a krásnou střelou na bližší tyč nedal německému gólmanovi šanci. Spojené státy se navíc prosadili ještě jednou, a to v přesilové hře. Patrick Kane poslal nádherný křižný pas na Jacka Eichela, jenž se ranou z první trefil nádherně pod horní tyčku. Německo to ještě zkusilo bez brankáře, ovšem ke snížení stavu už nedošlo a Američané si připsali další výhru.

Francie – Finsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Kiviranta (Lindbohm), 22. Mikkola (Pesonen, Kaski), 53. Sallinen (Savinainen, Kuusela). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Schukies (GER) – Dalton (GBR), Šišlo (RUS). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely: 21:47. Diváci: 4682.

Roli jasného favorita měli v tomto zápase Finové, kteří na svou první branku ani nečekali moc dlouho. Krátce po vypršení trestu francouzského hráče se šikovnou tečí prosadil Joel Kiviranta. Finsko mělo ještě své další šance v první periodě, ale jen dvakrát orazítkovalo horní tyčku Hardyho. Hráči Suomi se přece jen znovu prosadili, a tak navýšili svůj náskok už na dvě branky. Další branka v prvních dvou třetinách nepadla.

A celkově to byl spíše jeden z těch méně záživnějších zápasů, přesto se fanoušci Suomi ještě jedné branky dočkali. Jere Sallinen dostal přihrávku na střed hřiště a nádhernou střelou bekhendem vymetl šibenici. Finsko tedy dodrželo svůj zvyk, kdy vstřelilo po jedné brance každou třetinu a došlo si k pohodové výhře 3:0. Navíc již něco málo přes dva a půl zápasu nedostalo branku!