24.05.2023 |

Senzační postupy Němců a Lotyšů, Češi po prohře s USA končí

Čtvrtfinálové souboje na mistrovství světa přinesly kromě očekávaných postupů favoritů také dvě velká překvapení. Stejně jako na loňském šampionátu se po vítězství ve skupině pakují Švýcaři, tentokrát nestačili na německý výběr. Další senzaci připravilo Lotyško, tomu se podařilo vyřadit silný výběr Švédska. Do semifinále postupuje také Kanada, která lépe zvládla reprízu loňského finále. Český tým končí mistrovství na osmé pozici, bránu do semifinále mu zavřeli hokejisté ze Spojených států. Američané se v semifinále postaví Němcům, druhou dvojici utvoří Kanada s Lotyšskem.

USA – Česko 3:0

Národnímu týmu se vstup do zápasu nepodařil, za celou třetinu Češi na DeSmithovu branku vyslali jen dvě střely a vše podstatné se proto odbývalo na opačné straně kluziště. Američané své herní převahy využili ve 13. minutě, kdy se ke střele z otočky dostal Matt Coronato a kotouč po odrazech od bruslí Dvořáka s Jordánem zapadl za brankovou čáru. Ve druhé části se Češi dokázali vyrovnat pohybem a mohli i srovnat, druhé formaci se ale nepodařilo využít chyby ve střídání svého soupeře. Za to přišel trest v čase 28:53, kdy Nick Perbix po vhazování na pravém kruhu dokázal přesně zamířit na bližší šibenici. Jalonenovo mužstvo mohlo korigovat stav ještě před odchodem do kabin, Špačkovu dorážku od pravé tyče však zastavil DeSmithův beton. Češi ve třetí části několikrát zapomněli na obranu a akce Američanů tak musel likvidovat Vejmelka. V 50. minutě však kapituloval, když za jeho záda propadl nástřel Cuttera Gauthiera. Mladý útočník pálil po vhazování na pravém kruhu a stejně jako Perbix trefil bližší vingl. Češi ještě sáhli po hře bez brankáře, ani v šesti však nulu na ukazateli skóre nesmazali a jejich sen o semifinále se tak rozplynul.

Branky a nahrávky: 13. Coronato (Hutson, Mackay), 29. Perbix (Grimaldi), 50. Gauthier (Tynan). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. Diváci: 7411.

Švýcarsko – Německo 1:3

Švýcarům se na startu čtvrtfinálového klání dařilo uzavírat německé hráče před jejich brankou, jenže v 7. minutě dokázal ujet německý útočník Maxmilian Kastner. Jeho nahození z pravé strany Meyerovi propadlo mezi betony a kotouč pomalu doklouzal za čáru. Reprezentace ze země helvétského kříže dokázala srovnat krok v první minutě druhé dvacetiminutovky, když se ujala rána Jonase Siegenthalera z pravého kruhu. Svěřenci Patrika Fischera mohli obrátit stav utkání během pětiminutové přesilovky po nedovoleném zákroku Seidera, který vyfasoval trest za vražení na hrazení. Němcům se podařilo dlouhé oslabení přestát a poté udeřit, o což se přesnou střelou z mezikruží postaral John Peterka. Další ránu Švýcarům připravil Nico Sturm, jenž společně se Stachowiakem při oslabení ujel do přečíslení, které po pasu svého spoluhráče přesně zakončil. Němci si ve třetí periodě dokázali vedení pohlídat a senzačně postoupili do semifinále, Švýcaři naopak podruhé v řadě končí už ve čtvrtfinále.

Branky a nahrávky: 21. Siegenthaler (Fiala, Kukan) – 7. Kastner (Wissmann, J. Müller), 38. Peterka (Kahun, Gawanke), 39. Sturm (Stachowiak, J. Müller). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. Diváci: 2896.

Švédsko – Lotyšsko 1:3

Vyprodaná aréna hnala v Rize za vítězstvím domácí reprezentaci Lotyšska, která se v duelu se Švédskem dostala do vedení, když si Dans Ločmelis před brankou našel volný kotouč a uklidil jej za záda gólmana Johanssona. Tři korunky dokázali srovnat ještě před koncem první poloviny zápasu, o což se postaral obránce Timothy Liljegren. Třetí perioda ale opět patřila domácímu týmu, který si doslova vystřílel senzační postup do semifinále. O tom, že se Lotyši přesunou do Tampere pro závěrečné medailové souboje rozhodly trefy Mikse Indrašise a Janise Jakse.

Branky a nahrávky: 30. Liljegren (Raymond, Pudas) – 13. Ločmelis (Indrašis, Ri. Bukarts), 46. Indrašis (Ri. Bukarts, Jaks), 54. Jaks (Ri. Bukarts, Indršis). Vyloučení: 2:5. Využití: 0:1. Diváci: 9200.

Kanada – Finsko 4:1

Finové v solidně zaplněné Nokia Aréně brzy kapitulovali, když Ohtamaa nedokázal od kotouče odstavit útočníka Šavlí z Buffala, Jacka Quinna, který tak z pravého kruhu propálil Larmiho. Ačkoliv reprezentace Suomi herně nezaostávala, domácí borci nedokázali skórovat, a tak se znovu trefila Kanada. Ve 31. minutě z přečíslení navýšil Sammy Blais, kterému gólovou střelu připravil Neighbours. Ve třetí třetině navýšil Michael Carcone, ale tři minuty před koncem probudil posmutnělou arénu domácí Teemu Hartikainen. Jeho trefa ale přišla příliš pozdě a pokračování hry bez brankáře další úspěch nepřineslo, naopak skóre pečetil Tyler Toffoli.

Branky a nahrávky: 8. Quinn (Crouse), 31. Blais (Neighbours, Barron), 43. Carcone (Weegar, Middleton), 58. Toffoli – 57. Hartikainen (Rantanen, Lehtonen). Vyloučení: 3:0. Využití: 0:0. Diváci: 11529.

Rozpis semifinále (sobota 27. května)

13:20 USA – Německo (Tampere)

17:20 Lotyšsko – Kanada (Tampere)