04.01.2021 |

Semifinále ovládly zámořské týmy! Kanada nadělovala, Američané rozhodli chvíli před koncem

Světový šampionát do dvaceti let zná obsazení bojů o medaile. V semifinále si suverénně vedla Kanada, která rozhodla již ve skvělé první třetině, Američané naopak proti Finsku ve druhém semifinále rozhodli o svém postupu až gólem v čase 58:44! Finále tak bude ryze zámořské, boj o bronz naopak v evropské režii.

semifinále

Kanada – Rusko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
2. Newhook (Schneider, Quinn), 11. McMichael (Pelletier, Cozens), 16. Perfetti (Byram, Cozens), 25. Schneider (Suzuki, Mercer), 59. Cozens (Pelletier).

Kanaďané vykročili za postupem do finále velmi rychle. Již na začátku druhé minuty skončila v ruské síti prudká střela Alexe Newhooka, kterou za brankovou čarou musel najít až videorozhodčí. Obrovský tlak javorových listů v první části přinesl v jedenácté minutě gól McMichaela a přesilovkovou trefu Perfettiho, která podtrhla vynikající úvodní dějství ze strany Kanady. Ač se Rusové ve zbytku duelu snažili o obrat, neprosadili se a naopak sami ještě dvakrát inkasovali. Po trefě Schneidera a definitivní tečce do prázdné branky od Cozense prohrálo Rusko 0:5 a jeho sen o zlatu se rozplynul. Kanada si naopak po roce zopakuje boj o titul mistra světa.

USA – Finsko 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. Turcotte (Kaliyev, Faber), 36. Farinacci (LaCombe), 37. Boldy (Zegras, Caufield), 59. Kaliyev (Turcotte, Sanderson) – 15. Simontaival (Puutio, Heinola), 52. Simontaival (Puutio, Helenius), 57. Hirvonen (Lundell, Heinola).

O druhé vstupence do velkého finálového zápasu se rozhodovalo mezi Spojenými státy a Finskem. Zde byl boj výrazně vyrovnanější, než v prvním případě. Finové poprvé inkasovali ve třinácté minutě, na gól Turcotteho ale vzápětí dokázali odpovědět. Ve druhém dějství se sice Američané prosadili hned dvakrát v rozmezí 68 vteřin, severský sok ale manko v závěrečné části vyrovnal. Když už se zdálo, že zápas dojde do prodloužení, vzal si slovo Arthur Kaliyev, který z mezikruží trefil v čase 58:44 přesně. Spojené státy porazily Finsko 4:3 a zajistily si tím účast ve finále mistrovství světa!

o 3. místo
Rusko – Finsko

finále
Kanada – USA