30.04.2011 | Adam Sušovský

Rusové se trápili se Slovinskem, Němci ubojovali domácí Slováky

I třetí den turnaje přinesl řadu překvapivých výsledků. Největší senzací šampionátu se mohl stát výběr Slovinska. Hokejový trpaslík ještě tři minuty před koncem zápasu sahal po bodech s Ruskem, nakonec ale v napínavé koncovce ruským hvězdám nestačil a prohrál 4:6. V dalších zápasech pak Němci s velkým štěstím ubránili domácí Slovensko, které nepoložil ani stav 0:4 na začátku poslední třetiny, Kanada deklasovala Francii 9:1 a Bělorusové nestačili na Švýcarsko v poměru 1:4.

Rusko blízko další ostudy

Pořádnou vlnu rozpaků zatím na turnaji sklízejí hokejisté ambiciózního Ruska. Po šokující prohře s Německem totiž hráči trenéra Bykova nebyli daleko od další ostudy. Největší outsider turnaje, výběr Slovinska, dokázal v prostřední části zatlačit slavného protějška do urputné defenzívy, přesřílel ho vysoko 15:5 a v závěrečné části dokonce dokázal stáhnout dvoubrankové manko.

Sborná dvěma slepenými góly dokázala ve 47. minutě odskočit houževnatému soupeři na rozdíl dvou branek, Slovince to ale nepoložilo. O zápas nakonec přišli až ve vypjatém závěru. "Odehráli jsme nejlepší utkání v historii. Všichni makali naplno. Byli jsme důstojným supeřem nejlepším hokejistům na světě," těšilo i přes prohru Boštjana Goličiče, který se zásluhou svých dvou branek mohl stát hrdinou země.

"Musíme toho zlepšit hodně. Především kázeň a obrannou hru," zuřil po utkání Maxim Afinogenov, který si proti Slovinsku připsal za branku a asistenci dva kanadské body. "Naštěstí nás dnes podržel Nabokov, který vytáhl několik dobrých zákroků. To bylo pro dnešní vítězství hodně důležité," vědel Afinogenov. Ruský brankář totiž svůj tým podržel i v power-play soupeře, když těsně před uklidňující brankou Zinovjeva na konečných 6:4 vyřešil nepříjemný závar a odvrátil tak velkou ruskou pohromu.

Rusko - Slovinsko 6:4 (1:0, 1:1, 4:3)
Branky a nahrávky: 5. Aťušov (Kovalčuk, Radulov), 36. Afinogenov (Kornějev), 47. Kulikov (Kajgorodov), 47. Arťuchin (Afinogenov, Kajgorodov), 57. Radulov (Kovalčuk, Gorovikov), 60. Zinovjev (Zaripov) - 30. Hebar (Gregorc), 43. Goličič (Šivič, M. Hočevar), 48. Goličič (D. Rodman), 52. Pajič (Tavželj).

Slovensko dotahovalo marně, Němci vyhráli svou skupinu

Ve zdrařilých výkonech pokračuje na turnaji výběr Německa. Svěřenci trenéra Uwe Kruppa po skalpu Rusů porazili i nažhavené družstvo hostitelů. Svůj dobře rozehraný zápas ale vlastní pasivitou proměnili v nebývalé drama.

Přesně 105 minut a 26 vteřin si Bratislava marně kladla otázku, kdo jako první na turnaji překoná pevnou obranu Německa. Brankáře Patzolda pokořil až domácí Ladislav Nagy. Kdo by ale před zápasem řekl, že už za "rozhodnutého" stavu 4:0 pro Německo?! "Je to výborná kolektivní práce celého týmu. Není to jen o obráncích. Perfektně brání i útočníci a díky tomu vyhráváme. Dřeme a jsme za to odměněni," těšilo po druhé třetině Franka Hordlera, autora třetí branky Německa, který v tu chvíli neměl nejmenší tušení o tom, jaké drama jeho tým ještě čeká a co s pevnou obranou udělá jeden inkasovaný gól.

Slováky totiž vstřelená branka zvedla a obraz hry se diametrálně změnil. Domácí borci mířili všechny puky na brankáře, útočníci se agresivně tlačili k dorážkam. Díky dalším brankám Stümpela a Demitry se dokonce dostali na rozdíl jediné branky, následný velký tlak v power-play už ale vyprodaný stadion ze sedadel znovu nezvedl. Němci se štěstím ubránili vítězství ve své skupině.

Slovensko - Německo 3:4 (0:0, 0:3, 3:1)
Branky a nahrávky: 46. Nagy (Bartečko), 48. Stümpel (Nagy), 53. Demitra (Marián Hossa) - 25. Muller (Ullmann, Greilinger), 34. Tripp (Schutz, Mauer), 37. Hordler (Ullmann, Muller), 45. Schutz (Tripp, Goc).

Kanada dosáhla největšího vítězství na turnaji

Mladičký výběr Kanady potvrdil herní pohodu a po vítězství 4:1 nad nepříjemným Běloruskem smetl z cesty dalšího soupeře. Výběr Francie byl pro kolébku hokeje jen sladkým předkrmem před blížícím se vyvrcholením skupiny B se Švýcarskem.

Kanadští mladíci tažení dnešní dvoubrankovou hvězdou a teprve osmnáctiletým útočníkem Jeffem Skinnerem přidávali hokejovému trpaslíkovi jednu branku za druhou a v konečném součtu zaslouženě zvítězili vysoko 9:1. "Pár týdnů jsme spolu a je vidět, že nám to klape. V zápasech, jako jsou tyto, je skvělá příležitost nacvičit si herní kombinace a zjistit, co v nás je," uvedl šťastný mladík Skinner.

Francouzi svému soupeři nestíhali. Nejvyšší porážku v dosavadním průběhu slovenského turnaje zmírnil jednou brankou v polovině zápasu Bellemare, kterému asistoval zástupce české extraligy Sasha Treille. Naděje na postup Francie ale stále žije, modrobílý výběr zásluhou jednoho bodu z utkání se Švýcarskem udržel třetí příčku ve skupině, o kterou se popere v úterý s trápícím se Běloruskem.

Kanada - Francie 9:1 (3:0, 2:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 2. Gragnani (Spezza, Phaneuf), 7. Spezza (Phaneuf), 13. Skinner (Tavares), 37. Stewart (Skinner, Tavares), 37. Pietrangelo, 42. Burns (Neal, Nash), 45. Nash, 55. Skinner z trestného střílení, 58. Zajac (Clutterbuck, Pietrangelo) - 30. Bellemare (S. Treille, Auvitu).

Švýcaři si zajistili postup. V poklidu přehráli Bělorusko

Za vlastním očekáváním zůstávají i po druhém odehraném zápase hráči Běloruska. Tým poskládaný z velké části z hráčů Dynama Minsk totiž v tabulce stále nemá ani bod a hrozbu baráže bude muset vyvracet v posledním měření sil ve skupině s Francií.

Bělorusku se totiž nepovedlo porazit ani Švýcary, kteří  nakročili k vítězství za vyrovnaného stavu 1:1 mezi 25. a 31. minutou. V tu dobu běloruský brankář Mezin lovil puk ze sítě celkem třikrát a bylo víceméně jasné, že to ani dnes nepůjde.

Švýcaři si s přehledem pohlídali i druhé vítěství na turnaji, pojistili postup do osmifinálové části a o vítězství ve skupině se poperou v závěrečném utkání s Kanadou. "V prvním zápase jsme byli hodně nervózní. Pro řadu z našich hráčů to byl první turnaj v životě a bylo to poznat. Dnes jsme zlepšili všechno, dobře jsme napadali a od toho se to odvíjelo," řekl po zápase nejlepší hráč utkání Švýcar Ryan Gardner, který vstřelil dvě branky.

Švýcarsko - Bělorusko 4:1 (1:0, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Gardner (Diaz), 25. Bezina (Rüthemann, Gardner), 28. Gardner (Gerber, Rüthemann), 31. Rüthemann (Ambühl, Du Bois) - 22. Korobov (Kostjučenok, Stěpanov)