10.10.2018 | Tisková zpráva

Rozhodnutí VV ve věci odvolání klubu VHK Vsetín a trenéra Juraje Juríka

Výkonný výbor ČSLH se na svém jednání zabýval 1) odvoláním, podaným klubem VHK Vsetín a trenérem Jurajem Juríkem proti rozhodnutí DK ČSLH, kterým mu byl za ovlivnění výsledku zápasu extraligy juniorů HC Zubr Přerov – VHK Vsetín uložen trest nepodmíněného zastavení činnosti na devět měsíců, 2) odvoláním, podaným klubem VHK Vsetín proti rozhodnutí DK ČSLH, kterým mu byla v souvislosti se stejným proviněním uložena finanční pokuta ve výši 80 000 Kč a 3) odvoláním klubu VHK Vsetín proti rozhodnutí DK ČSLH, kterým byl dvěma hráčům, kteří se na přestupku podíleli, uložen trest zastavení činnosti na jeden měsíc s podmíněným odkladem do 15. 12. 2018.
Po projednání případu výkonný výbor ČSLH trest, uložený trenéru Juraji Juríkovi, potvrdil a finanční pokutu, uloženou klubu VHK Vsetín, snížil na 20 000 Kč. Odvoláním proti trestům, uloženým hráčům, se výkonný výbor ČSLH nezabýval, protože nebylo podáno oprávněným subjektem, a nesplňovalo předepsané náležitosti.

Výkonný výbor ČSLH se neztotožnil s názorem klubu, že skutková podstata provinění nebyla správně kvalifikována, neboť pokynem trenéra brankáři, že „v případě střeleckého pokusu na branku proti tomuto střeleckému pokusu nemá zasahovat“, nedošlo podle mínění klubu k ovlivnění výsledku. Neztotožnil se ani s názorem, že „hranice fair play nejsou pevně určeny ani stanoveny, a jejich výklad je závislý na konkrétní situaci“ a uložený trest je proto „nesprávný a nepřiměřený“.

Podle názoru výkonného výboru ČSLH k ovlivnění výsledku utkání v důsledku trenérova pokynu jednoznačně došlo, přičemž trenér byl – s přihlédnutím k polehčujícím okolnostem – potrestán zákazem činnosti na nejnižší hranici sazby, kterou DK ČSLH v podobných případech umožňuje.

Podrobnější vyjádření k rozhodnutí výkonného výboru ČSLH včetně jeho odůvodnění bude klubu zasláno a zveřejněno později.