25.02.2021 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Radek Smoleňák (Mountfield HK)

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se na základě podnětu klubu HC Dynamo Pardubice zabýval šesti situacemi z utkání Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice (23. 2. 2021).

V případě zákroku hráče Radka Smoleňáka na protihráče Marka Ďalogu (čas 29:29) dospěl k závěru, že hráč se dopustil zřejmého zvednutí hole směrem nahoru a seknutí do protihráčových slabin. Vzhledem k tomu, že hráč je za své jednání – včetně způsobu použití hole – zodpovědný, vyhodnotil předseda disciplinární komise ELH jeho zákrok jako Sekání a hráče Radka Smoleňáka (Mountfield HK) potrestal nepodmíněným zastavením činnosti na jedno soutěžní utkání. Přihlédl přitom k tomu, že hráč nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán a že protihráč utkání bez zranění dokončil.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20203056.

U dalších podnětů předseda disciplinární komise ELH rozhodl, že řízení zastavuje.

Zákrok hráče Radka Smoleňáka na Jakuba Nakládala (čas 36:09) byl veden na protihráče, který byl podle Pravidel ledního hokeje v držení kotouče, bez toho, že by se hráč před ním odrazil nebo zvedl ruce ani k němu nedošlo v nebezpečné vzdálenosti od hrazení. Vzhledem ke způsobu provedení spadá jeho případné potrestání do pravomoci rozhodčích.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20203057.

Zákrok hráče Zdeňka Čápa na Mateje Pauloviče (čas 16:17) byl veden čelně na protihráče, který byl v přímém držení kotouče, a to nikoli ve vysoké nájezdové rychlosti a bez toho, že by se hráč před ním odrazil nebo zvedl ruce. Vzhledem ke způsobu provedení spadá jeho případné potrestání do pravomoci rozhodčích.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20203055.

Zákrok hráče Filipa Pavlíka na Jana Zdráhala (čas 15:05) byl veden na protihráče, který byl podle Pravidel ledního hokeje v držení kotouče. Hráč před ním cíleně snížil těžiště, aby soupeři zabránil v postupu za nastřeleným kotoučem, je však zřejmé, že při střetu nedošlo k zásahu kolena, nýbrž stehenního svalu. Skutečnost, že protihráč utrpěl podle zápisu o utkání po střetu zranění kolena, proto nelze uvést do přímé příčinné souvislosti se zákrokem.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20203054.

Zákrok hráče Richarda Nedomlela na Luboše Horkého (čas 49:12) nebyl veden ve vysoké nájezdové rychlosti ani mimo zorný úhel protihráče, hráč se před ním neodrazil a v době střetu držel ruce u těla. Zákrok byl veden na protihráče, který nebyl v držení kotouče, vzhledem ke způsobu provedení nicméně spadá jeho případné potrestání do pravomoci rozhodčích.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20203058.

V jednání hráče Richarda Nedomlela (čas 59:03) neshledal předseda disciplinární komise ELH snahu ovlivnit úsudek rozhodčích, neboť k jeho pádu na ledovou plochu došlo v důsledku předchozího zákroku protihráče Tomáše Zohorny, který ho ve snaze zabránit mu v postupu za kotoučem zasáhl do pravé nohy.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20203059.