28.10.2019 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Petr Strapáč (Olomouc), Martin Réway (Kladno)

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se na základě podnětu klubu HC Vítkovice Ridera zabýval ve zkráceném řízení zákrokem hráče Petra Strapáče na protihráče Tomáše Černého v utkání HC Olomouc – HC Vítkovice Ridera (27. 10. 2019).

Po prostudování videozáznamu shledal, že hráč se zákroku dopustil spíše instinktivně, v reakci na předchozí pohyb protihráče a ve snaze chránit se před střetem. Při zákroku nicméně protihráče zasáhl holí drženou v obou rukách do obličeje, přičemž platí pravidlo, podle něhož je hráč za svoje jednání a vedení zákroku odpovědný. Předseda disciplinární komise ELH proto potrestal hráče Petra Strapáče (HC Olomouc) nepodmíněným zastavením činnosti na dvě soutěžní utkání za Zásah do hlavy nebo krku. Při stanovení výše trestu přihlédl k tomu, že protihráč utrpěl v důsledku zákroku zranění, kvůli kterému utkání nedokončil, stejně jako ke skutečnosti, že hráč Petr Strapáč nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20191598.

Předseda disciplinární komise ELH se na základě podnětu klubu HC Oceláři Třinec zabýval ve zkráceném řízení rovněž jednáním hráče Martina Réwaye v utkání Rytíři Kladno – HC Oceláři Třinec (27. 10. 2019). Na základě videozáznamu dospěl k závěru, že hráč zneužil předchozího kontaktu s holí protihráče Patrika Hrehorčáka k tomu, aby důsledky krátkého zaháknutí zvýraznil a teatrálním pádem na ledovou plochu se pokusil ovlivnit výrok rozhodčích. Intenzita zákroku přitom nebyla taková, aby k pádu vedla. Předseda disciplinární komise ELH proto potrestal hráče Martina Réwaye (Rytíři Kladno) pokutou ve výši 10 % základní měsíční odměny za Nafilmovaný pád nebo přehrávání.

Záznam situace najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20191599.