14.04.2021 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Němeček (HC Sparta Praha), Birner (Bílí Tygři Liberec)

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se na základě podnětu klubu Bílí Tygři Liberec zabýval ve zkráceném řízení zákrokem hráče Davida Němečka na protihráče Dávida Grígera v utkání Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha, které se hrálo 13. 4. 2021.

Po prostudování videozáznamu shledal, že zákrok byl veden na protihráče, který již nebyl – vzhledem k časové prodlevě – v držení kotouče. Hráč aktivně vystoupil proti směru jeho jízdy, přičemž vědomě využil toho, že měl z obou stran uzavřen únikový prostor a zásahu se tak nemohl vyhnout. Před střetem hráč nevyskočil ani neoddělil ruce od těla, ze záznamu je však zřejmé, že při něm došlo k zásahu hlavy protihráče. Předseda disciplinární domise ELH proto potrestal hráče Davida Němečka (HC Sparta Praha) nepodmíněným zastavením činnosti na jedno soutěžní utkání za zásah do hlavy nebo krku, přičemž přihlédl k tomu, že protihráč utkání dokončil a že hráč nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

Záznam zákroku najdete na https://hokej.cz/tv/hokejka/video/20210483.

Předseda disciplinární komise ELH se na základě podnětu klubu HC Sparta Praha zabýval ve zkráceném řízení rovněž jednáním hráče Michala Birnera ve stejném utkání.

Na základě videozáznamu dospěl k závěru, že hráč byl nedovoleně atakován protihráčem Matúšem Sukeľem. Porušení pravidel se nicméně dopustil tím, že důsledky jeho ataků zdůraznil a zvýrazněným pádem na ledovou plochu se pokusil ovlivnit úsudek rozhodčích. Ze záběrů je zřejmé, že způsob pádu včetně teatrálního rozhození rukou a zakopnutí obou nohou, předchozímu zákroku neodpovídá. Předseda disciplinární komise ELH proto vyhodnotil toto jednání jako Nafilmovaný pád nebo přehrávání a hráče Michala Birnera (Bílí Tygři Liberec) potrestal finanční pokutou ve výši 10 % základní měsíční odměny.

Záznam situace najdete na https://hokej.cz/tv/hokejka/video/20210484.