25.12.2019 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Marcinko (Třinec), Claireaux (Zlín)

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se na základě podnětu klubu HC Sparta Praha zabýval zákrokem hráče Tomáše Marcinka na protihráče Jana Piskáčka, za který mu byl v utkání HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec (22. 12. 2019) uložen menší trest a osobní desetiminutový trest za Zásah do hlavy nebo krku.

Po prostudování videozáznamu shledal, že hráč záměrně udeřil po předchozím souboji protihráče holí drženou v obou rukou do obličeje. Předseda disciplinární komise ELH proto potrestal hráče Tomáše Marcinka (HC Oceláři Třinec) nepodmíněným zastavením činnosti na jedno soutěžní utkání. Při stanovení výše trestu přihlédl k tomu, že protihráč utkání dokončil a že hráč Tomáš Marcinko nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20192316.

Předseda disciplinární komise ELH se na základě podnětu klubu HC Olomouc zabýval ve zkráceném řízení rovněž zákrokem hráče Valentina Claireauxe na protihráče Jana Bambulu, za který mu byl v utkání PSG Berani Zlín – HC Olomouc (22. 12. 2019) uložen menší trest a osobní desetiminutový trest za Zásah do hlavy nebo krku.

Na základě videozáznamu dospěl k závěru, že hráč vedl svůj zákrok mimo zorný úhel protihráče a jako tzv, třetí hráč v souboji, neboť soupeř byl vázán soubojem o kotouč s Tomášem Žižkou. K úderu do hlavy nedošlo přímo při střetu, při němž byla zasažena paže, ale až následně při pádu na mantinel, zákrok byl nicméně veden vědomě, se značnou intenzitou a po předchozím zrychlení. Předseda disciplinární komise ELH proto zákrok překvalifikoval na Napadení a hráče Valentina Claireauxe (PSG Berani Zlín) potrestal nepodmíněným zastavením činnosti na jedno soutěžní utkání, přičemž přihlédl k tomu, protihráč utkání dokončil a že hráč Valentin Claireauxnebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20192317.

Řízení vedené na základě podnětu klubu HC Olomouc s hráčem Davidem Noskem (PSG Berani Zlín), stejně jako řízení vedené na základě podnětu klubu HC Sparta Praha s hráčem Matějem Stránským (HC Oceláři Třinec), v obou případech pro údajný Nafilmovaný pád či přehrávání, předseda disciplinární komise ELH zastavil.