22.02.2021 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Malát, Straka (HC Škoda Plzeň)

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se ve zkráceném řízení zabýval zákrokem hráče Sebastiána Maláta na protihráče Karla Pláška, za který mu byl v utkání HC Škoda Plzeň – Kometa Brno (21. 2. 2021) uložen větší trest na pět minut a osobní trest do konce zápasu za Zásah do hlavy nebo krku.

Na základě záznamu shledal, že hráč, který jednal bez snahy hrát kotouč, s výhradním cílem zasáhnout protihráče a před střetem se záměrně napřímil, zjevně zasáhl protihráče ramenem do obličeje. Přestože vedl svůj zákrok na protihráče, který byl v držení kotouče, dopustil se tak disciplinárního přestupku a nedodržel zásadu, že je povinen postupovat tak, aby neohrozil zdraví soupeře. Předseda disciplinární komise ELH potrestal hráče Sebastiána Maláta (HC Škoda Plzeň) nepodmíněným zastavením činnosti na dvě soutěžní utkání za Zásah do hlavy nebo krku. Přihlédl přitom k charakteru zákroku, stejně jako k tomu, že hráč nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán a že protihráč utkání – přes tržnou ránu, kterou utrpěl – dokončil.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20203003.

Předseda disciplinární komise ELH se zabýval rovněž zákrokem hráče Petra Straky na protihráče Vojtěch Střondalu, za který mu byl ve stejném utkání uložen větší trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za Sekání. V tomto případě dospěl k závěru, že hráč po předchozích vzájemných konfliktech dvakrát cíleně sekl protihráče holí mezi nohy.

Předseda disciplinární komise ELH se ztotožnil s kvalifikací přestupku rozhodčími a hráče Petra Straku (HC Škoda Plzeň) potrestal nepodmíněným zastavením činnosti na jedno soutěžní utkání a finanční pokutou ve výši 10 % základní měsíční odměny za Sekání. Přihlédl přitom k tomu, že protihráč neutrpěl při zákroku zranění a utkání dokončil, stejně jako k přitěžující okolnosti, že hráč byl v lednu letošního roku disciplinárně trestán.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20203004.