03.02.2021 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Andrej Kosticyn (HC Dynamo Pardubice)

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se ve zkráceném řízení zabýval zákrokem hráče Andreje Kosticyna na protihráče Adama Rutara, za který mu byl v zápase HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc (2. 2. 2021) uložen větší trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za zásah do hlavy nebo krku.

Po prostudování videozáznamu dospěl k závěru, že zákrok byl veden na protihráče, který nebyl v držení kotouče, mimo jeho zorný úhel a bez jakékoli snahy získat kotouč. Lze předpokládat, že hráčovo jednání bylo reakcí na předchozí přistrčení.

Hráč si byl dobře vědom zranitelného postavení protihráče, přesto vedl svůj zákrok velmi nebezpečným způsobem a neučinil nic, aby důsledky střetu minimalizoval a neohrozil protihráčovo zdraví. Naopak před střetem pro dosažení vyšší intenzity navýšil rychlost a zvedl rameno na úroveň hlavy protihráče, který v důsledku zásahu zápas nedohrál a podle zápisu o utkání při něm utrpěl poranění hlavy a nosu.

Předseda disciplinární komise ELH zákrok kvalifikoval jako zásah do hlavy nebo krku a hráče Andreje Kosticyna (HC Dynamo Pardubice) potrestal nepodmíněným zastavením činnosti na sedm soutěžních utkání.

Podle Přílohy Disciplinárního řádu ELH lze za podobný krok uložit trest zákazu činnosti na 1–4 utkání, v závažnějších případech na 5–10 utkání včetně finanční pokuty ve výši 10 % základní měsíční odměny. Pro trest v horní polovině sazby se předseda disciplinární komise ELH rozhodl kvůli nebezpečnosti a zcela bezohlednému vedení zákroku a s přihlédnutím k tomu, že protihráč v jeho důsledku zápas pro zranění nedokončil.

Záznam zákroku najdete na https://hokej.cz/tv/hokejka/video/20202772.