10.01.2021 | Tisková zpráva

Rozhodnutí komise rozhodčích ČSLH – M. Hlavatý a L. Lučan

Komise rozhodčích ČSLH se v rámci rozboru zápasů Tipsport extraligy zabývala chybně vyhodnocenými ofsajdovými situacemi v utkáních PSG Berani Zlín – HC Kometa Brno (5. 1. 2021) a HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň (10. 1. 2021).

V utkání PSG Berani Zlín – HC Kometa Brno neodpískal čárový rozhodčí ofsajd, který předcházel první brance hostí. Rozhodnutí vyhodnotila komise jako chybné, zdůraznila, že se nejednalo o nepřehlednou ani hraniční situaci a čárového rozhodčího Marka Hlavatého potrestala odebráním delegace na 3 utkání TELH.

V utkání HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň čárový rozhodčí chybně vyhodnotil situaci, která předcházela gólu hostujícího mužstva v prodloužení. Čárový rozhodčí při ní rozpažil předčasně, neboť hráč zastavil kotouč na modré čáře ve chvíli, kdy spoluhráč přejížděl do útočného pásma soupeře. V rozhodném momentu, při němž měl rozhodčí částečně zakrytý výhled, se tak kotouč ještě v útočném pásmu nenacházel. Chybné rozhodnutí mělo přímý vliv na výsledek utkání a čárový rozhodčí Ladislav Lučan byl proto potrestán odebráním delegace na 3 utkání TELH.

Nad rámec uvedeného rozhodnutí komise rozhodčích ČSLH zdůraznila, že i nadále platí doporučení, aby hraniční situace na modré čáře byly posuzovány ve prospěch hry a hra nebyla přerušována. Ve zmiňovaných případech se však o vysloveně hraniční situace nejednalo.