19.04.2011 | Petr Schultz

Reprezentace U18 bude na MS hrát jen o záchranu

Fatální zkrat v posledních pěti minutách stál českou osmnáctku postup do vyřazovacích bojů na mistrovství světa v Drážďanech a Crimmitschau. Finsku v rozhodujícím souboji základní skupiny podlehla 3:5 a bude proti Slovensku a Švýcarsku usilovat o setrvání mezi elitou. „Věřili jsme, že tento tým má na medaile,“ nezakrýval zklamání trenér Jiří Šolc.
České mladíky čekal nejdůležitější zápas ve skupině a v přímém souboji o postup vyzvali mančaft Finska. Postupová rovnice před zápasem zněla jasně. K jistotě v podobě účasti ve vyřazovacích bojích potřebovali získat minimálně bod, pak by postoupili na úkor právě modrobílých. Začátek byl hodně nervózní a trestoměřiči dělali na lavici hanby jednu čárku za druhou. Nedisciplinovaní byli hlavně Finové.

Pomohli tak Svěřencům trenéra Šolce vstoupit do zápasu pravou nohou. První pokusy Jaškina a Švíhálka ještě gólman Finů zlikvidoval, ale v závěru v oslabení už kapituloval. Dmitrij Jaškin dostal puk na levou stranu, brankář Suomi nic neviděl a slávistický forvard to trefil přesně do míst, kam si Perhonen strká při horečce teploměr. Češi vyhráli první třetinu 1:0.

Češi působili i ve druhé třetině dobrým dojmem a jejich druhá branka byla na spadnutí. Jenže skórovali Finové. Poté, co nedali své tutovky Hampl a Sedlák, kteří ztroskotali na Pehornenovi, začernal se puk v síti na druhé straně. Miro Aaltonen prosvištěl obranným pásmem a Machovský poprvé lovil pryž ze své svatyně.

Minutu před koncem periody bylo ale vše jinak. Švihálek se štěstím našel Tomáše Rouska a ten napálil kotouč mezi betony přesouvajícího se Perhonena.

V úvodu třetího dějství přišla ale ledová sprcha. Dva čeští mladíci putovali za katri a Finové zásluhou Ville Järvälainena srovnali na 2:2. Od této chvíle byla družina kouče Šolceho pod obrovským tlakem, ale Machovský ji dokázal podržet. Vysvobozením pak byl gól Lukáše Sedláka, který ujel severské obraně po levé straně a švihem poslal puk pod víko.

Češi mířili jasně za postupem. Pak to ale přišlo a české naděje na boj o medaile se začaly vypařovat jako pára nad hrncem. „Jakmile jsme dali gól na 3:2, říkali jsme hráčům, že už se nemusejí nikam hnát,“ vysvětloval trenér Jiří Šolc. Jenže Jaškin s Hertlem padli do střel, které nepřišly, a Joel Armia vykoupal i Machovského. „Měl to strašně těžké. Když se podíváte na to, jaké branky dostal, tak nemohl ani za jednu. Řešil mnoho ošemetných situací,“ pověděl o svém brankáři, který chytil v zápase dvaadvacet puků.

Další tvrdá rána přišla po půl minutě. Määttä poslal do samostatného úniku Toniho Kallelu a Machovský opět inkasoval. „Padesát minut jsme byli lepším týmem. Bohužel v závěru se někteří hráči zbytečně hnali do útoku místo toho, aby bránili,“ říkal hlavní trenér mladíků.

To ovšem nebylo vše. Za určitých okolností by i Češi v případě prohry o jeden gól postupovali, jenže necelých půl minuty před koncem duelu udělali zase chybu a Finové zvýšili na hrozivých 5:3. „Rozhodly individuální chyby a myšlení některých jedinců, kterým záleželo víc na tom, aby se ukázali, než aby hráli pro tým,“ běsnil kouč Jiří Šolc po zápase.

Češi do konce zápasu už neskórovali a mohli po závěrečném hvizdu jen smutně přihlížet slavícím Finům, kteří odcestují za vyřazovacími boji do Crimmitschau. Čechy  čeká boj o záchranu. „Je to zklamání. Věřili jsme, že tento tým má na medaili. Myslím, že z tohoto ročníku máme nejlepší hráče. Všechno klapalo, ale bohužel během pěti minut jsme si podělali sen o medaili,“ smutnil trenér mančaftu, který si to o setrvání v elitní skupině mistrovství světa rozdá ještě se Slovenskem a Švýcarskem.

První krok k záchraně mohou Češi udělat už ve čtvrtek, kdy vyzvou od 15:30 Slovensko, které v posledním přípravném zápase před MS porazili.

Výsledky 6. dne MS hráčů do 18 let

SKUPINA A:

Rusko - Švýcarsko 8:3 (4:0, 3:2, 1:1)
Branky: 20., 31. a 52. Kučerov, 10. a 40. Grigorenko, 5. Jakupov, 17. Něstěrov, 34. Jakimov - 31. Simion, 34. Neuenschwander, 54. Andrighetto.

USA - Německo 7:3 (2:0, 4:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Miller (Boucher), 14. Boucher (Miller), 30. Miller (Murphy), 31. Boucher (Russo), 36. Carlson (Reid), 40. Biggs (Boyd), 56. Pietila (Larraza, Kaib) - 29. Uvira (Ackermann, Kretschmann), 30. Fischbuch (Meirandres), 47. Pföderl (Mebus, Ackermann).

SKUPINA B:

Česko - Finsko 3:5 (1:0, 1:1, 1:4)
Branky a nahrávky: 19. Jaškin (Frk), 40. Rousek (Švihálek), 52. Sedlák (Frk) - 33. Aaltonen (Armia), 41. Järveläinen (Granlund), 55. Armia (Salonen), 56. Kallela (Määttä), 60. Hännikäinen (Granlund).
Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Vasiljev - Birin (oba Rus.), Wahl (USA).
Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. Diváci: 1048.

Švédsko - Kanada 4:2 (0:1, 0:0, 4:1)
Branky: 43. Froberg, 55. Björklund, 55. Klefbom, 60. Nermark - 13. Cousins, 42. Murphy.




Galerie