28.01.2021 |

Radí skills kouč: Vybruslená klička

Český hokej bude v nejbližších týdnech zveřejňovat instruktážní videa, ve kterých se skills koučové zaměří na nácvik hokejových dovednosti v podobě střelby, bruslení a práce s holí. Každý hokejista v jakékoliv věkové kategorii potom bude moct jednotlivá cvičení kdykoliv trénovat a zdokonalovat své dovednosti ať už na ledě či na suchu.

Součástí každého videa série Radí skills kouč pak bude i ukázka jednotlivých cviků v praxi, jak je v zápasech využívají ti nejlepší hokejisté na světě.

První díl se zaměřuje na tzv. vybruslenou kličku a roli instruktora v něm zaujal skills kouč Českého hokeje Dušan Andrašovský, který nejprve rozebere jednotlivé části kličky vestoje na místě, poté vše předvede v plné jízdě, a nakonec zapojí i obránce a ukáže, jak přes něj pomocí vybruslené kličky přejít.

„Důležité je začít s kličkou včas a mít dostatečnou rychlost. Jakmile útočník zahájí pohyb pozdě, obránce mu kotouč vypíchne holí. Pokud se mu ale v rychlosti podaří vše správně načasovat, obránce proti této kličce většinou nemá šanci zareagovat,“ říká Dušan Andrašovský.

Pokud hráč tuhle dovednost ovládá, v soubojích jeden na jednoho bývá velice úspěšný. Snadno a také často se dostane do dobrých střeleckých příležitostí. Na kličku potřebují mít hráči šikovné nohy i ruce a také vůli zvládnout stovky, možná tisíce opakování v tréninku.

Na konci videa pak tvůrci videa zařadili i záběry, jak vybruslenou kličku použili v zápasech NHL např. David Pastrňák, Connor McDavid nebo Mitch Marner.