08.06.2019 |

První noví zájemci o para hokej

Jsou z různých částí Česka, ale mají podobný cíl. Nový cíl. Stát se hráči para hokeje. Právě toto poslání mělo také nedávné MS v para hokeji Ostrava 2019. Zviditelnění tohoto sportu se podařilo díky neskutečným výkonům české para hokejové reprezentace i obrovské podpoře fanoušků.

České para hokejová reprezentace přitom potřebuje hlavně nové, nadějné hráče, aby tak rozšířila své řady a tým se mohl dále připravovat. Věkový průměr hráčů české para repre je přitom přes 36 let. Což je z týmů elitní světové skupiny téměř nejstarší para hokejová reprezentační posádka. Náborové akce, ale i dozvuk MS v para hokeji přitom začíná skvěle fungovat. A první zájemci o para hokej se už hlásí. „Ještě před mistrovstvím jsme si říkali, že bychom rádi změnili osud alespoň jednoho člověka s handicapem a dali mu šanci žít jinak. Uběhlo několik měsíců a zájem o para hokej mají první lidé. Je to skvělé a na tohle jsme opravu hrdí,“ řekl předseda organizačního výboru MS v para hokeji Ostrava 2019 Jiří Šindler.

„Z prvotních ohlasů klubů víme, že cca desítka zájemců tu je a bude teď záležet na tom, jak tuto možnost chytnou za pačesy a poperou se s výzvou, kterou před ně možnost hrát para hokej postavila. V Praze už pár adeptů sedlo do saní a v ostatních klubech, kde nemají celoroční led, jsou s novými zájemci v kontaktu,“ řekl Michal Tereska, asistent trenéra české para hokejové reprezentace. „Nedávno jsme vyrazili i do Rehabilitačního ústavu Kladruby, kde si pacienti mohli vyzkoušet jízdu na saních a co mě těší je fakt, že se dokonce přihlásily i dvě dívky, které by para hokej rády hrály,“ dodal náborový koordinátor Jiří Krupička.

Para hokej mohou přitom zájemci začít hrát téměř kdykoliv. I když teď převládají letní aktivity, noví hráči se musejí i v těchto horkých měsících připravovat. „Hlavně se jedná o prvotní konzultace a rozhovory o tom, co to znamená hrát para hokej, co je potřeba v takzvané suché přípravě udělat aby to pak bylo znát na ledě. Většina klubů bude začínat na ledě už na přelomu července/srpna, a tak je ještě čas posílit zejména ruce a trup,“ upozornil Michal Tereska, asistent trenéra české para hokejové reprezentace.

Noví hráči se mohou přitom hlásit přímo jednotlivým tuzemským klubům, které jsou v Praze, Pardubicích, Karlových Varech, Zlíně, Českých Budějovicích, Olomouci a Studénce nebo prostřednictvím webových stránek MS v para hokeji Ostrava 2019.