17.06.2018 | Tisková zpráva

Profesionální trenéři ČSLH již působí v 84 klubech

Počet profesionálních trenérů mládeže v menších klubech, financovaných prostřednictvím ČSLH, vzrostl před nadcházející sezónou na 84.

Výběrového řízení se v květnu a první polovině června 2018 zúčastnilo 38 klubů, z nichž bylo vybráno 13 zájemců, kteří nejlépe splňovali požadovaná kritéria. Profesionální trenéři mládeže, financovaní prostřednictvím ČSLH, tak budou od sezóny 2018/19 působit rovněž v BK Havlíčkův Brod, BK Nová Paka, HC Buldoci Neratovice, HC Česká Lípa, HC Draci Bílina, HC Milevsko, HC Orlová, HC Polička, HC Rakovník, HC Skuteč, HC Spartak Uherský Brod, HC Sršni Kutná Hora a v TJ Jiskra Humpolec.

Na hodnocení přihlášek se podílely odborné komise ČSLH (Poradní výbor ČSLH, tj. zástupci krajských svazů ČSLH, Komise mládeže ČSLH, Regionální trenéři ČSLH, Sportovní oddělení ČSLH), přičemž zvláštní body byly přidělovány za spolupráci s mateřskými a základními školami, za spolupráci s městem nebo krajem, za počty dětí, registrovaných v kategoriích přípravek, mladších a starších žáků, za obsazení mládežnických soutěží a za licenci smluvního trenéra. V každém ze čtyř regionů České republiky byly vybrány 3 – 4 kluby.

Projekt „Trenér ČSLH do malých klubů“ byl zahájen v lednu 2015. Původně se ho účastnilo 21 klubů, jejichž počet vzrostl na současných 84. Cílem projektu je podpořit základní hokejovou strukturu, umožnit menším klubům, aby se v nich mohli výchově mládeže věnovat profesionální, odborně vzdělaní trenéři, zvýšit a sjednotit metodiku tréninků. Odborníci, financovani prostřednictvím ČSLH, působí v klubu jako hlavní trenéři střediska, vedou přípravky a žákovské kategorie, k jejich povinnostem patří i metodické vedení dalších trenérů, vedení kurzů bruslení pro mateřské a základní školy nebo nábory.

Práce profesionálních trenérů mládeže v menších klubech výrazně přispívá spolu s dalšími aktivitami k rozvoji žákovského hokeje, zkvalitnění tréninkového procesu a ke zlepšení komunikace mezi kluby. Od roku 2015, kdy byl projekt zahájen, vzrostl počet klubů, jejichž mužstva nastupují v žákovských soutěžích, ze 116 na 152, tj. o více než 30 %.