27.04.2021 | Ondřej Vlk

Překvapení ve druhém hracím dni! Kanada rozstřílela Švédy a Bělorusové uštědřili debakl Švýcarsku

Ve druhém hracím dni byla vidět zajímavá utkání. Švédové a Švýcaři schytali překvapivé debakly. Tým USA potvrdil proti Německu roli favorita, když zvítězil 5:3. Vyrovnaný duel mezi Finskem a Ruskem musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější hráči Suomi.

skupina B:

Finsko – Rusko 4:3sn (0:1, 1:2, 2:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Salminen (Juusola, Lambert), 58. Koivunen (Heimosalmi), 59. Tuomaala (Lambert, Koivunen), rozh. náj. Miettinen – 10. Svečkov (Mirošničenko, Jurov), 25. Čibrikov (Mičkov), 38. Svečkov (Jurov).

První třetina patřila herně Finům, ale paradoxně do vedení šli hráči ruské sborné po obrovské chybě Suomi zásluhou Svěčkova. Finové srovnali v úvodu druhé třetiny, ale Rusko využívalo chyb ve finském obranném pásmu. Po druhé třetině tak šli hosté do kabin s vedením 3:1. V úvodu třetí třetiny mohli Rusové přidat pojistku na 4:1, ale jeden z finských obránců situaci zachránil. Tým Suomi předvedl fantastický závěr, nejprve dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny snížil na 2:3 Koivunen a v power-play vyrovnal necelou minutu a půl před závěrečnou sirénou Tuomaala. Utkání musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých si připsal vítěznou branku Miettinen a vystřelil tak bod navíc pro Finsko.

Německo – USA 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 20. Zap, 39. Rossmy (Lutz), 52. Cimmerman (N. Heigl) – 10. Hughes (Murchison, Devine), 17. Gallagher (Hreschuk, Howard), 33. Pastujov (Cooley), 48. Stramel, 57. Gallagher (Howard)

USA potvrdilo v duelu s Německem roli favorita. Němci ale nenechali týmu Spojených států nic zadarmo. USA šlo sice v první třetině do dvoubrankového vedení, ale po přečíslení v závěru periody Němci snížili na rozdíl jediné branky. Druhé dějství nabídlo vyrovnaný hokej. Spojené státy opět odskočily do dvoubrankového trháku, ale Německo zásluhou Rosmy opět snížilo. Podobný obraz hry se opakoval i ve třetím dějstvím, kdy USA odskočily a německý národní tým opět snížil. Definitivně zlomil odpor Němců až v 57. minutě Gallagher, když zvyšoval na 5:3 pro svůj tým.


skupina A:

Švýcarsko – Bělorusko 1:7 (0:1, 1:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 22. Truog (Sidler) – 13. Klimovič (Šilo, Sidorov), 22. Kuzmin, 27. Klimovič (Šilo, Sidorov), 30. Klimovič (Šilo, Klavdijev), 45. Sotišvili (Nikolajenja, Rohač), 55. Anoško (TS), 59. Sotišvili

Hráči ze země helvétského kříže by na utkání proti Bělorusku nejraději zapomněli. Ve vyrovnané první třetině šli do vedení hokejisté Běloruska. V úvodu druhé periody, ale Bělorusové odskočili na rozdíl dvou branek. Švýcaři se ještě dokázali vrátit do zápasu zásluhou Truoga, ale to bylo z jejich strany vše. Bělorusové do konce zápasu nasázeli Švýcarsku ještě pět branek a utkání pro Švýcary skončilo ostudným debaklem.

Švédsko – Kanada 1:12 (0:4, 0:4, 1:4)

Branky a nahrávky: 52. Forsmark – 6. Wright (Clarke, Guenther), 11. Clarke (Pinelli), 13. Harrison (Bedard), 14. Pinelli (Stankoven, Roulette), 21. Wright (Othmann, Clarke), 24. Allan (Guenther), 27. Winterton (Johnston), 39. Wright (Matier), 44. McTavish (Ceulemans), 48. Clarke (Stillman, Pinelli), 53. Johnston (Roulette), 56. Stankoven (McTavish)

Velké překvapení bylo k vidění ve skupině A v utkání mezi Švédskem a Kanadou. Hráči Tre Kronor vstupovali do zápasu jako obhájci zlata z posledního mistrovství světa a bylo očekáváno vyrovnané utkání. Kanada vlétla do zápasu jako uragán a prakticky po první třetině bylo za stavu 4:0 pro hráče javorového listu hotovo. Po zbytek zápasu hráči Kanady naprosto dominovali a dostali se až do vedení 10:0. Za tohoto stavu zaznamenal alespoň čestný úspěch Švédska Forsmark. Kanadští hokejisté stihli do konce zápasu přidat ještě dvě branky a vyprovodili svého soupeře debaklem v poměru 12:1.