27.09.2020 |

V Ostravě proběhl premiérový Mezinárodní rozvojový kemp pro para hokejisty

V Ostravě proběhl kemp Mezinárodní rozvojový kemp pro para hokejisty. Vyzkoušet si para hokejové sledge přišlo celkem 13 zájemců o tento sport pro hendikepované a nejmladšímu z nich bylo teprve osm let.

Čtyřdenní kemp pro začínající i mírně pokročilé para hokejisty proběhl na ledě v Porubě. Pro hráče byl připravený komplexní program, který vedl hlavní trenér české para hokejové reprezentace Jiří Bříza se svými asistenty. Noví hráči si vyzkoušeli nejen klasický trénink na ledě, ale dostali i cenné rady během několika přednášek o pravidlech para hokeje nebo video rozborů zápasů. Samozřejmostí pak byla specifická kompenzační příprava a pravidelný strečink. „Kemp je určený všem, kteří si chtějí para hokej vyzkoušet nebo se v něm třeba zdokonalit. Začínáme od základu. Důležitý je totiž už způsobu sedu v para hokejové sledgi nebo to, jak správně sáňky vyvážit,“ řekl k základům para hokeje koordinátor kempů a asistent trenéra české para hokejové reprezentace Jan Szturc. Hráčům, kteří už para hokej hrají delší dobu, pak zkontroloval či opravil reprezentační kustod Petr Stránský výstroj. Specifické přípravě gólmanů se věnoval trenér reprezentačních brankářů Jakub Novotný.


Noví hráči dostali tipy na to, kde se dá výbava pro para hokej sehnat. V rámci kempů měli ale všichni hráči připravenou kompletní výstroj, včetně sledgí, k zapůjčení zdarma. Speciální sáňky organizátoři připravili pro teprve osmiletého Jonáše, který si přijel do Ostravy para hokej vyzkoušet vůbec poprvé. „Je úžasné, že si můžeme para hokej na kempu zkusit. Jonáš chtěl hrát vždycky hokej, ale kvůli svému handicapu nemůže. Para hokej ale sledujeme od posledního mistrovství světa v Ostravě. Rádi bychom trénovali pravidelně. Navíc tady syn vidí i reprezentační hráče přímo během tréninku, a to je skvělé,“ řekla maminka začínajícího para hokejisty Markéta Jakubková. Zkušenosti s para hokejem má naopak třináctiletý Lukáš Kapko, který už půl roku trénuje v pražské Spartě. „Kemp si hrozně moc užívám. Super jsou všechny přednášky Jirky Břízy a pak, když nám něco na ledě poradí i přímo reprezentační hráči, tak je to ještě lepší. Navíc je tady s klukama fakt sranda, i když si pak dáváme pořádně do těla. Já si asi nejvíc užívám zápasy, které hrajeme na konci každého tréninku,“ řekla para hokejová naděje Lukáš Kapko. „Skvělé se nám tady rozjeli někteří ligoví hráči. U některých už po prvních dnech na kempu vidíme raketové zlepšení,“ chválil si pokroky začínajících hráčů koordinátor kempů Jan Szturc. „Cílem těchto kempů je i to, aby si kluci mezi sebou předali své zkušenosti, navázali kontakt, i to je posune dál,“ dodal Jan Szturc.

Termíny dalších kempů budou pravidelně zveřejňovány na webových stránkách www.parahockey.cz již brzy!