20.04.2022 |

Jakým způsobem pomáhají české kluby mladým hokejistům z Ukrajiny?

Zástupci českého hokeje po celé ČR pomáhají v době válečného konfliktu mladým ukrajinským hokejistům a jejich rodinám. Hokejové kluby Piráti Chomutov, HC Kometa Brno, HC Brumov-Bylnice, HC Mystery Kuřim a PSG Zlín umožnily zástupcům mladé hokejové generace z Ukrajiny pokračovat v kariérách a poskytly jim zázemí.

Český hokej oslovil zástupce výše zmíněných pěti klubů, aby popsali jakým způsobem mladým hokejistům z Ukrajiny a jejich rodinám pomohli a co všechno za tato dobročinná aktivita v jejich případě obnáší. Všichni odpovídali na tři totožné otázky:

1) Můžete popsat, jakým způsobem jste mladým ukrajinským hokejistům v rámci vašeho klubu pomohli?

2) Kolika dětem a kolika rodinným příslušníkům byla ze strany vašeho klubu pomoc poskytnuta?

3) Kdo všechno přispívá na financování celé akce?

Odpovědi Aleše Krkošky, předsedy klubu HC Mystery Kuřim z.s.

1) K nám se kluci z Ukrajiny připojili 10 dní před koncem sezony. Ti nejmladší se zapojili do tréninkových jednotek klubu. Ostatní chodili na hřiště, do bazénu a mohli chodit do posilovny. Bohužel, část hráčů přijelo bez výstroje. Část výstroje jako helmy, rukavice a nějaké brusle jsme dali dohromady, ale chybějící výstroje je opravdu hodně. Ubytovaní jsou na zimním stadionu v Kuřimi. Pro první týden jsme jim zajistili obědy a večeře a chodili jsme s nimi nakupovat. V dalších týdnech jsme jim chodili nakupovat, aby si byli už schopní sami uvařit. Poskytli jsme jim hygienické potřeby, 2 notebooky, koloběžky a oblečení. Jsou velmi snaživí a mají zájem se zapojit do běžného života. Aktuálně řešíme práci pro ně a pracujeme na výuce českého jazyka.

2) Jedná se o 21 hráčů, 3 sourozence, 10 maminek a 1 babičku.

3) Na financování celé akce přispěl velmi zimní stadion v Kuřimi. K tomu se připojilo město Kuřim se starostou Dragem Sukalovským, který má velký podíl na pomoci. Český hokej zajistil autobus a část tréninků na ledě. K pomoci se připojili dobrovolní dárci z Kuřimi a okolí.

Odpovědi Tomáše Jankoviče, sekretáře Zlínského KVV ČSLH a HC Berani Zlín, z.s.

1) Náš klub kontaktoval za pomoci Martina Loukoty ukrajinský hokejový svaz, kdy bylo nabídnuto, že klub PSG Berani Zlín je ochoten pomoci malým hokejistům a rodinným příslušníkům z války zasažených oblastí (základem byl podnět od jednoho z rodičů našeho hráče ročníku 2010). Během následujících dní jsme obdrželi seznam dětí a rodinných příslušníků, kteří by se mohli vydat na cestu ze Záporožské oblasti, jednalo se původně o 46 osob. Na základě této informace jsme potvrdili, že mohou vyrazit na hraniční přechod, který jsme určili. Na ukrajinsko-slovenském hraničním přechodu již čekal autobus, který PSG Berani Zlín zajistil a společně s koordinátorkou PŘESHRANICE.eu vyslal. Asi po 40hodinové cestě dorazili do Zlína, kde jsme během této doby zajistili ubytování a základní stravování. V této otázce nám velmi pomohli rodiny našich malých hokejistů, spřátelené hotely a bylo využito i městské ubytovny. Hned druhý den po příjezdu byli všichni pozváni na utkání ELD ve Zlíně a některé děti již mohly na led. Potom proběhla v rámci klubu materiální sbírka (výstroj, brusle atd.) pro děti, které neměly kompletní výstroj. Skupina dětí měla pravidelně 1 hodinu ledu (včetně 2-3 trenérů) ve dnech pondělí, úterý, středa a pátek. Během následujících 7 dní se nám podařilo, že všichni měli vyřízena víza a další potřebné registrace, aby mohli legálně pracovat, měli zdravotní pojištění a další. Během této doby jsme do Zlína přivezli ještě dalších 10 osob (6 dětí a 4 dospělé), kteří nestihli původně vypravený autobus. V současné době mají již všechny děti zajištěno, aby mohly chodit do školy a na klubu mají 2x týdně jednu hodinu českého jazyka. Postupně se již začlenili do běžného života a postupně už to bude na nich. V současnosti jsou již všichni ubytováni mimo hotelová zařízení, v bytech, ubytovnách nebo u rodin. Tato ubytování máme bezplatně domluvena do konce května 2022, následně se vše bude již řešit individuálně.

2) V současné době se jedná asi o 28 dětí a 24 dospělých (2 děti a jeden dospělý odjeli dále na západ)

3) Obrovské poděkování patří všem, kdo se zapojili, nechtěl bych na nikoho zapomenout. Pomohly ná 2 rodiny našich hokejistů, které si vzaly ukrajinské rodiny k sobě domů (Březnice, Racková), hotely ve Zlíně (Galaxie, Garni, Baltaci), ubytovna v Tečovicích, jeden trenér klubu PSG Berani Zlín, který zapůjčil na 3 měsíce Baťovský půldomek, všichni trenéři klubu PSG Berani Zlín se podílejí na tréninkový jednotkách. Rozpočet nebyl nijak tvořen a postupně se vše vyvíjelo a většina pomoci byla bez nároku na finance, hradili jsme jen stravování a to z darů, které byly poskytnuté rodinami našich malých hokejistů, využili jsme i pomoci Charity ve Zlíně a nadačního fondu Cesta ke hvězdám.

Odpovědi Jaroslava Vaňka, prezidenta klubu HC Brumov-Bylnice

1) Dne 21.3.2022 jsme autobusem přivezli z maďarsko-ukrajinských hranic hokejový tým reprezentace U18 včetně realizačního týmu (28 hráčů, 9 členů realizačního týmu). Tým byl ubytovaný v hotelu Aréna na zimním stadionu, kde se rovněž stravoval. 22.3. - 13.4.2022 jsme jim poskytli ledovou plochu k dvoufázovému tréninku, hokejovou střelnici, tělocvičnu a fitness. Dále využívali fotbalové hřiště s umělou trávou FC Brumov, městský krytý bazén a saunu. Zajistili a organizačně jsme realizovali tři přátelská utkání (29.3. ELJ PSG Berani Zlín, 8.4. LJ VHK Robe Vsetín, 12.4. ELJ PSG Berani Zlín). Zajistili jsme druhé očkování deseti hráčů ve Zlíně a deseti hráčů v Brumově-Bylnici včetně dovozu a doprovodu. Prodloužili jsme provoz zimního stadionu o 13 dnů tak, abychom zajistili kvalitní přípravu hráčů Ukrajiny na MS U18 v Itálii od 25.4.2022. Po celou dobu soustředění 24 dnů jim byl k dispozici náš tým zaměstnanců a spolupracovníků, zajistili jsme interview v Českém rozhlase a záznam České televize. Dne 13.4.2022 jsme zajistili odvoz celé výpravy místním přepravcem do Švýcarského Lugana, kde pokračují v přípravě.

2) Celkem se jednalo o 28-30 mládežníků, kteří se průběžně vystřídali na zkoušku a nominaci + 9 členů realizačního týmu dospělých. Dále náš klub ubytoval a vytvořil zázemí pro rodinné příslušníky našich mladých hráčů z Kyjeva a Oděsy v počtu 5 dospělých a jedno dítě.

3) Do současné doby zatím našemu klubu nikdo nepřispěl žádnou finanční částkou. Marko Valencic, generální manažer ze Slaného, zajistil sponzora firmu EASY FLAYERS, která již uhradila fakturu za přepravu týmu z maďarských hranic, v současné době vyjednává další podporu na ubytování, stravování a ledovou plochu. Hokejovou střelnici, fitness, tělocvičnu, bazén, saunu, fotbalové hřiště a další naše pomoc půjde na vrub našeho klubu. Rozpočet jsme netvořili, nebyl prostor, pomohli jsme bezprostředně bez nějakého zjištěného důvodu, na MS U18 se dítě dostane jednou, možná dvakrát v životě.

Odpovědi Markéty Hofírkové, marketingové manažerky HC Kometa Brno

1) Klub poskytl ubytování, základní hygienické potřeby a jídlo, teplou stravu 1x denně po dobu prvního týdne, novou hokejovou výstroj pro hráče, každodenní tréninkové jednoty a koordinátora v ruském jazyce. Pomohli jsme lidem s vyřízením dokumentů, hledáním zaměstnání a přihlášením dětí do školy.

2) Dohromady se jedná o 60 osob, z čehož je 45 dětí/30 hokejistů.

3) Financování celé akce řeší pouze klub.

Odpovědi Jaroslava Procházky, místopředsedu klubu Piráti Chomutov

1) Na Vánočním turnaji U14 v Benešově jsme hráli proti týmu Sďušor Charkov, který se k nám choval velmi přátelsky, proto jsme s ohledem na situaci na Ukrajině jeho žákovskému týmu prostřednictvím našeho společného kamaráda nabídli možnost bydlet a trénovat v Chomutově. Tento tým nakonec zůstal v polském Sanoku, ale protože bylo již vše okolo toho "zařízeno", reagovali jsme na výzvu ČSLH p. Tomáše Jankoviče ohledně pomoci hokejovému klubu Sokol Kyjev. Po sdělení, že se o tento klub "postarala" Kometa Brno, na naší nabídku posléze reagoval telefonicky p. Bříza, který nás požádal o pomoc skupině 44 lidí, hráčů a jejich rodinných příslušníků. Tato skupinka se nakonec rozrostla na počet 52, do Chomutova dorazila 10.3.2022 ráno autobusem a během dne vlakem a auty. Dvě ženy prakticky hned po příjezdu odjely, sedm kluků ročníku 2005 spolu s jednou maminkou se dočasně (tři dny) ubytovalo u p. Vackeho v Klášterci n/O, zbytek jsme ubytovali v Hotelu Bobr a v našem "internátě". Do konce měsíce března měli všichni hrazené ubytování a stravu, od dubna jsme hotelovou skupinku přestěhovali do pokojů, které jsme pro tento účel zřídili z kancelářských prostor v přilehlé budově hotelu. Pomohli jsme s vyřízením pobytu, školy, s nezletilou skupinkou šesti kluků bez rodičů jsme vyřídili vše potřebné na "sociálce". Kluky jsme zapojili do tréninkového procesu, většinu z nich vybavili hokejovou výstrojí a za naše týmy si zahráli i turnaje.

2) V Chomutově v současné době máme 50 lidí, z toho je 30 dětí (26 hokejistů). Plánujeme některé z nich po dohodě přesunout do klubu HC Draci Bílina, protože se nám nevejdou do jednotlivých mužstev.

3) Na financování se podílí klub Piráti Chomutov plus společnosti STRIX a RATAELA.