01.06.2023 |

Po druhém kole ankety Zlatá hokejka 2023 je známá desítka finalistů

55. ročník Zlaté hokejky zná svou finálovou desítku, kterou určil součet hlasů z prvního a druhého kola této tradiční ankety. O celkovém vítězi a majiteli prestižního ocenění rozhodne třetí kolo, v němž budou hlasující vybírat z desítky nejlepších hokejistů za sezonu 2022/23. Body z předchozích dvou kol už se do třetího nebudou započítávat.

Do finálové desítky postoupili (v abecedním pořadí): Roman Červenka (SC Rapperswil-Jona Lakers), Tomáš Hertl (San Jose Sharks), Filip Hronek (Detroit Red Wings/Vancouver Canucks), Filip Chytil (New York Rangers), David Krejčí (Boston Bruins), Dominik Kubalík (Detroit Red Wings), Martin Nečas (Carolina Hurricanes), David Pastrňák (Boston Bruins), Vít Vaněček (New Jersey Devils) a Pavel Zacha (Boston Bruins).

Při srovnání s letošním prvním kolem došlo k jedné změně. Do nejlepší desítky se hlavně díky svým výkonům na nedávném mistrovství světa probojoval Dominik Kubalík, nejlepší střelec světového šampionátu v Rize a Tampere, který v Top10 vystřídal Karla Vejmelku. Brankář Arizony Coyotes přitom skončil těsně na celkovém jedenáctém místě před Radko Gudasem, který v NHL se svým týmem Florida Panthers postoupil do finále Stanley Cupu. Ve srovnání s loňským ročníkem zopakují účast ve finále David Pastrňák, David Krejčí, Martin Nečas, Tomáš Hertl, Roman Červenka a Filip Hronek.

Mezi deseti nejlepšími figuruje stejně jako loni osm útočníků, jeden obránce a jeden brankář. Devět nominovaných hráčů nastupuje v zámořské NHL a jeden v nejvyšší švýcarské soutěži. Tři hokejisté z desítky nejlepších se představili na mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku. Nováčky mezi finalisty ankety jsou Filip Chytil a Pavel Zacha.

Alespoň jeden hlas obdrželo v prvních dvou kolech ankety Zlatá hokejka 2023, v nichž hlasovalo 73 trenérů, zástupců Českého hokeje, expertů a novinářů, 54 hokejistů. Každý hlasující na anketní lístek napsal deset nejlepších českých hráčů v druhé polovině sezony 2022/23 dle jeho názoru (1. místo – 10 bodů, 2. místo – 9 bodů, …, 10. místo – 1 bod).

Vítězství v anketě tedy neobhájí Ondřej Palát, který vinou zranění vynechal velkou část úvodu sezony 2022/23. David Pastrňák naopak může rozšířit svou sbírku pěti Zlatých hokejek z let 2017–2021 a v případě celkového prvenství by překonal v historickém žebříčku Dominika Haška, rekordmanem ankety zůstává Jaromír Jágr s dvanácti prvenstvími. Z hráčů letošní nejlepší desítky ovládl v minulosti anketu kromě Pastrňáka už pouze David Krejčí v roce 2013.

Anketu Zlatá hokejka, jejíž první ročník proběhl v roce 1969, vyhlašují Český hokej a společnost BPA sport marketing. Hlasují v ní odborníci z Českého hokeje, trenéři reprezentačních výběrů a klubů nejvyšší soutěže spolu s novináři, kteří se věnují lednímu hokeji. Uzávěrka třetího, závěrečného kola s účastí deseti finalistů je na programu 9. června 2023.

Slavnostní večer proběhne ve čtvrtek 29. června, a kromě vítěze hlavní ceny zde budou vyhlášeni i junior, para hokejista a hokejistka sezony 2022/23. Galavečerem provede hosty Daniela Písařovicová a o hudební doprovod se postará Lucie Bílá společně s kapelou Arakain a Petrem Maláskem. Přímý přenos pořadu Zlatá hokejka 2023 mohou diváci sledovat na programu ČT 1 od 21:05 h.

Finálová desítka ankety Zlatá hokejka 2023 (v abecedním pořadí):

  • Červenka Roman (SC Rapperswil-Jona Lakers)
  • Hertl Tomáš (San Jose Sharks)
  • Hronek Filip (Detroit Red Wings/Vancouver Canucks)
  • Chytil Filip (New York Rangers)
  • Krejčí David (Boston Bruins)
  • Kubalík Dominik (Detroit Red Wings)
  • Nečas Martin (Carolina Hurricanes)
  • Pastrňák David (Boston Bruins)
  • Vaněček Vít (New Jersey Devils)
  • Zacha Pavel (Boston Bruins)

Zlatá hokejka 2023: Další pořadí po I. a II. kole