30.12.2018 | Johan Čáp

Pátý den MS dvacetiletých: švýcarsko-ruský thriller a slovenský gólostroj

Turnajová neděle si na hokejovém šampionátu hráčů do dvaceti let v Kanadě připravila pouhé dva duely. Vancouverská skupina viděla fantastickou hokejovou podívanou v podání Švýcarů s Rusy, v němž došlo na kuriózní dvojnájezd nebo několik obratů. Slovensko pak zakončilo základní skupinu naprosto jednoznačnou výhrou nad Kazachstánem.

Skupina A

Rogers Arena na turnaji ještě zřejmě v rámci letošního mistrovství neviděla dramatičtější utkání! Jediný nedělní zápas ve skupině A byl navíc atraktivní i pro české publikum. Měl totiž rozhodnout, z jaké pozice může národní tým pod vedením trenéra Václava Varadi jít do čtvrtfinále. Švýcaři by Čechy v případě jakékoliv výhry nad Ruskem předskočili a končili by základní skupinu na třetím místě. Hráči s helvétským křížem na prsou navíc tuto variantu dlouho naplňovali. Sbornou s ofenzivní ladností přehrávali, když už po deseti minutách vedli 2:0. Marčenko sice ještě do první přestávky stačil vstřelit kontaktní trefu, švýcarští borci ovšem znovu zabrali a dostali se do vedení 3:1.

Následný vývoj duelu musel fascinovat i nezaujatého pozorovatele. Trefy Samorukova a Denisenka zajistily během pěti minut vyrovnání. To však nebylo vše. Samorukovov Lehmanna hned dvakrát zfaulovat v jasné gólové situaci, sudí tak dali k dispozici švýcarskému týmu hned dvě trestná střílení. Faulovaný švýcarský forvard ani jeho spoluhráč Kurashev však Tarasova neprostřelili. Švýcaři možnost dostat se znovu do vedení prohospodařili i v následné pětiminutové přesilovce po vyloučení Muranova. Ba co víc, Rusové se prosadili v oslabení a rázem vedli 4:3. zanedlouho už po bombě Alexejova dokonce o dvě branky. Drama neustávalo, spíš naopak. Za půlminuty už Švýcaři prohrávali jen o gól. Brühschweilerovo snížení ale bylo ze strany jeho týmu vše. Rusové koncovku po taktické stránce zvládli na výbornou, když přidali další dvě pojišťovací trefy. O prvenství ve vancouverské skupině se tak rozhodne až v pondělní bitvě titánů mezi sbornou a Kanadou.

Švýcarsko – Rusko 4:7 (2:1, 1:2, 1:4)
Branky a nahrávky: 1. Lehmann (Leuenberger, Tanner), 10. Nussbaumer (Brüschweiler, Moser), 26. Lehmann (Leuenberger), 48. Brüschweiler (Nussbaumer, Aebischer) – 15. Marčenko (Podkolzin, Alexejev), 27. Samorukov (Muranov, Slepec), 32. Denisenko (Kravcov, Samorukov), 43. Slepec, 47. Alexejev (Romanov, Šaškov), 52. Šen (Šaškov, Olšanskij), 53. Kravcov (Denisenko)¨

Skupina B

Kazachstánská reprezentace v předešlém průběhu turnaje ve Victorii obdržela celkem 13 branek, po střetnutí se Slovenskem se tento nelichotivý zápis přehoupl až do třetí desítky. Přitom v banku bylo opravdu hodně, vítěz duelu si mohl zajistit účast ve čtvrtfinále. Slováci odstartovali svůj klíčový zápas o bytí a nebytí skvostně. Během 32 úvodních sekund duelu nastříleli hned dvě branky. Po necelých šesti minutách už Kazachstán prohrával 0:3, brankář Jeremejev se tak poroučel z ledu, kde jej nahradil parťák Vladislav Nurek. Jenže ten zažil noční můru. Slovenský výběr totiž vedl po první pauze už 6:0!

Jejich náskok se velmi rapidně zvyšoval, Kazachstánci už tudíž postupně odpadávali i po psychické stránce, nicméně za stavu 0:8 se jim povedlo přidat alespoň čestnou branku zásluhou Artura Gaťjatova. Stejný hráč se prosadil ještě ve 47. minutě, jenomže na výsledku už to příliš nezměnilo. Svěřenci trenéra Ernesta Bokroše zvítězili v konečném součtu o devět branek a zajistili si vstupenku do vyřazovacích bojů. Na výhře se bodově nejvíce podepsal Marcel Dlugoš s dvěma trefami a stejným počtem gólových nahrávek. Další tři jeho spoluhráči pak zapsali třech kanadských bodech.

Kazachstán – Slovensko 2:11 (0:6, 1:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 31. Gaťjatov (Samat Danijar, Orechov), 47. Gaťjatov (Sajan Danijar, Samat Danijar) – 1. Liška (Roman, Hrehorčák), 1. Kollár (Pospíšil, Korenčík), 6. Ružička (Korenčík, Krivošík), 9. Kollár (Kelemen), 12. Krivošík (Ružička, Liška), 15. Dlugoš (Baláž, Regenda), 23. Kollár, 28. Roman (Hrehorčák, Liška), 34. Regenda (Demo), 55. Dlugoš (Baláž, Regenda), 60. Kollár (Demo, Kelemen)