09.02.2022 |

Para hokejová reprezentace zveřejnila nominaci do Pekingu

Realizační tým české para hokejové reprezentace zveřejnil kompletní soupisku pro Zimní paralympijské hry Peking 2022. Tým potáhne zkušený kapitán Pavel Kubeš, pro kterého to bude už čtvrtá paralympiáda, ale i hlavní trenér reprezentace Jakub Novotný.

Pro český para hokej to je už čtvrtá účast v řadě na nejprestižnějším turnaji pod pěti kruhy. Paralympiáda v Pekingu začíná 4. března. Celý tým bude ale od příštího týdne trénovat v takzvané bublině. S ohledem na přísná pravidla, které nastavili organizátoři paralympiády s týmem neodcestuje trenér Jiří Bříza. Pozici hlavního kouče přenechal Jakubovi Novotnému. „Je to rozhodnutí, se kterým jsem tým seznámil už v průběhu léta. Nejsem očkovaný. Na tým to ale vliv nemá. Připravujeme se takto dlouhodobě a koncepčně a věřím, že hráči odvedou v Pekingu i tak své maximum pod trenérským dohledem dua Szturc, Novotný,“ řekl Jiří Bříza. „Pro nás se nic nezměnilo. Fungujeme pořád stejně. Ten systém, který máme zavedený s Jirkou, tak funguje. Vždycky nás nechal mluvit k týmu před zápasem i v průběhu tréninku, takže pro ty kluky se toho až tolik nezmění,“ řekl hlavní trenér české para hokejové reprezentace Jakub Novotný. Český para hokej tak dává příležitost nejen novým hráčům, ale i mladým trenérům a pokračuje tak v úspěšném rozvoji tohoto sportu u nás.


Nová krev letí bojovat o medaile

Na soupisce je celkem pět nových jmen. Radek Zelinka, Václav Hečko se k týmu přidali až po úspěšném MS v para hokeji Ostrava 2019. Patrik Sedláček dokonce začínal s para hokejem teprve před rokem. Jejich hráčský potenciál je ale dokázal dostat přímo na soupisku pro paralympiádu. Další dva mladí hráči, tedy Alex Ohar a Filip Veselý hrají para hokej od dětství, teprve nyní ale mohou díky svému věku bojovat na ledě v mezinárodních turnajích. První paralympiáda to bude ale i pro stálice Miroslav Novotný a Jan Frolík, kteří se na soupisku před čtyřmi lety nevešli. „V kabině panuje veselá nálada, tam je možná trochu nervozita, ale zároveň těší, je to pro všechny velký hokejový, sportovní svátek. Všichni se jen modlí, abychom tam ve zdraví odletěli,“ komentoval atmosféru v českém týmu kapitán reprezentace Pavel Kubeš.

Bublina, omezení a poslední tréninky

Už od příštího týdne čeká tým trénink v bublině, ve kterém reprezentace bude pokračovat na poděbradském zimním stadionu až do 24. února, kdy tým společně odlétá do Číny. „Celou naši přípravu poznamenal nějakým způsobem covid. Bohužel v naší reprezentaci není ta soupiska tak široká jako ve zdravém hokeji, nemůžeme si vůbec dovolit, aby nám někdo z toho týmu vypadl, proto bychom třeba i moc rádi poděkovali, že se nám podařilo domluvit se s para hokejovou ligou na přesunu jejich vyvrcholení sezóny, superfinále bude až po paralympiádě a my tak v rámci reprezentace dál fungujeme maximálně obezřetně,“ dodal asistent hlavního trenéra Jan Szturc. „Celá výprava odlétá společně právě 24. března přes Amsterdam, letenky nebylo jednoduché vůbec sehnat, pro odlet do Číny byly v Evropě vytvořeny dva takzvané huby, ale letecká společnost nám vyšla opravdu hodně vstříc a my doufáme, že odletíme všichni společně do Pekingu, aniž by došlo k jakýmkoliv covid problémům,“ řekla za Český paralympijský výbor Jaroslava Krakovičová.

Staří známí i velká neznámá

Svůj první zápas odehraje český tým proti Itálii 5. března. Pak se v rámci základní skupiny utká i s para hokejisty Slovenska a domácí Čínou, která je pro všechny týmy velkou neznámou. Motivace českých para hokejistů je ale jasná! Dostat se do dalších bojů a vrátit hořkou prohru z ostravského turnaje v roce 2019, kdy přišli domácí para hokejisté o medaile v zápase proti Jižní Koreji.

Další informace najdete na parahockey.cz.