23.02.2022 |

Para hokejová reprezentace míří na paralympiádu do Pekingu

Všech sedmnáct hráčů i sedmičlenný realizační tým para hokejové reprezentace míří do Číny. Paralympiáda sice začíná až 4. března, svěřenci trenéra Novotného se ale s ohledem na covidové protokoly a bezpečnostní opatření přesouvají do dějiště Her s dostatečným předstihem.

„Uděláme maximum pro to, abyste na nás doma byli hrdí,“ vzkázal těsně před nástupem do letadla kapitán para hokejistů Pavel Kubeš.

První obrovská výzva čekala tým para hokejistů ale ještě před odletem, a sice sbalit všechno potřebné vybavení, a že toho nebylo málo. „Tipovali jsme, jestli to všechno jedno letadlo dostane do vzduchu nebo budeme muset honem shánět další,“ vtipkoval nad početnou bagáží šéf Českého para hokeje Jiří Šindler.

„V týmu je pohoda, až na pár výjimek, sledujeme samozřejmě aktuální dění ve světě a v tom se zas tak snadno neodjíždí, ale budeme doufat, že vše dobře dopadne,“ popsal náladu v týmu kapitán Kubeš. „Jsme nabuzení, na paralympiádu se přesto těšíme, dali jsme do přípravy úplně všechno a to chceme ukázat na ledě,“ dodal Pavel Kubeš.

Reprezentace se na vyvrcholení čtyřletého úsilí, během kterého český para hokej prošel profesionalizací i generační obměnou, těší. „Náš poslední kemp před paralympiádou probíhá v podstatě podle běžného rozvrhu. Máme v Poděbradech ještě čtyři tréninky na ledě, probíhají video rozbory i mítinky. Nicméně samozřejmě dodržujeme už přísnou bublinu a pravidelně se testujeme,“ řekl k ladění formy týmu před odletem trenér reprezentace Jakub Novotný. Odlišnou a důležitou součástí posledního společného kempu v Česku je pak hlavně balení veškerého vybavení. To putuje do Číny až společně se všemi hráči. „Nesmíme tu nic zapomenout. Nemáme možnost poslat vše třeba měsíc předem, protože bychom neměli s čím trénovat v závěrečné fázi přípravy. Kdo si co nesbalí, to na hrách mít nebude a s jednou hokejkou by se klukům hrál para hokej fakt špatně“ dodal s úsměvem trenér Novotný.

Poprvé na paralympiádě: sedm ze sedmnácti para hokejistů

Téměř polovina českého týmu je přitom složena z paralympijských nováčků. Pod taktovkou zkušeného kapitána Pavla Kubeše se představí třeba mladé naděje Filip Veselý, Alex Ohar nebo Patrik Sedláček. Na Hry poprvé vyrazí ale i stabilní opory týmu Jan Frolík a Miroslav Novotný. „Kluci neprocházejí žádnou speciální přípravou. Snažíme se do nich nalít veškeré informace, pořád je co zlepšovat a procujeme intenzivně se všemi do posledního tréninku s každým odpichem na ledě,“ komentoval závěr české přípravy trenér Novotný. „Myslím, že nálada je v týmu opravdu dobrá a kluci už se na paralympiádu a první zápasy těší,“ dodal Novotný.

Ode tohoto týdne můžete na Instragramu a Facebooku Českého para hokeje sledovat nejen aktuální informace o závěrečných přípravách para hokejové reprezentace před odletem. Užijete si i společnou týmovou zábavu, na sítích můžete para hokejistům fandit, posílat vzkazy do kabiny a v rámci televizních přenosů, které bude vysílat z Pekingu Česká televize, vyhrávat i zajímavé ceny.

Více informací naleznete na parahockey.cz.

Článek shrnující informace o odletu české para hokejové reprezentace najdete zde.