14.12.2020 |

Para hokejová liga předčasně ukončila tuto sezónu

Další uzavření sportovišť pro amatérské soutěže kvůli opětovnému zpřísňování koronavirových opatření znamená definitivní konec české para hokejové ligové sezóny 2020/2021. Oznámila to po online zasedání vedení všech ligových klubů Česká para hokejová asociace.

Tuzemskou para hokejovou ligu hraje šest týmů. Ty v letošní sezóně odehrály jen sedm ligových zápasů. Nyní se podle dalších vládních nařízení pro amatérské soutěže opět uzavřou veškerá vnitřní sportoviště. Proto se vedení týmů – Parahokej Havířov, HC Sparta Praha sledge hokej, SKV Sharks Karlovy Vary, SHK Mustangové AUTO IN, SOHO Olomoučtí Kohouti a SHK LAPP Zlín sešlo dnes na mimořádné poradě. „Liga stála dva měsíce, od poloviny října, kluby neměly možnost vůbec trénovat. Na začátku prosince, po opětovném uvolnění vládních nařízení, jsme sestavili plán pro restart ligy, který se měl uskutečnit na začátku ledna,“ nastínil za Českou para hokejovou asociaci, která para hokejovou ligu v České republice pořádá, Jan Chlubna. Restart ligy počítal se zrušením play off soutěže. Vítěz sezóny 2020/2021 tak měl vzejít z vítěze základní části ligy. Celý, řádný ročník by už týmy do konce této sezóny totiž ani nestihly odehrát. Většina hráčů jsou amatéři, kteří mají možnost ligu hrát jen dle předem stanovených rozpisů, většinou o víkendech. „Opětovný zákaz amatérských soutěží nám ale teď znemožnil nejen zápasy, ale i veškerou tréninkovou činnost. Dle daných předpokladů bychom tak nestihli odehrát ani základní část ligové sezóny 2020/2021,“ dodal Jan Chlubna.

Para hokejisté se chtějí sejít alespoň během přátelských utkání

Zástupci tuzemských ligových týmů tak na dnešní mimořádné schůzi odhlasovali, že s definitivní platností ukončí letošní para hokejovou sezónu. „Ukončení ligy je pro všechny týmy nepříjemnou záležitostí. Nejen vzhledem k hráčům, ale například i sponzorům, kteří také očekávají výsledky. Samozřejmě jsou ale věci, které neovlivníme a musíme se současné situaci přizpůsobit,“ řekl trenér SHK Mustangové AUTO IN Pardubice Michal Tereska. Zároveň se ale týmy dnes dohodly, že jakmile to situace opět umožní, budou se chtít jednotlivé týmy dohodnout alespoň na přátelských utkáních či zorganizovat tuzemský ligový turnaj. „Pro většinu z našich hráčů je para hokej takovou jiskrou energie a optimismu v této nelehké době a my rozhodně nic nevzdáváme,“ dodal Michal Tereska.

Česká para hokejová liga je největší v Evropě, přesto stojí

Česká para hokejová liga je přitom jednou z mála světových para hokejových národních soutěží. Působí u nás například i většina slovenské para hokejové reprezentace. I tito hráči teď mají velké tréninkové manko. Kdy se přesně para hokejisté u nás na led opět dostanou, není v tuto chvíli vůbec jasné. Vedení České para hokejové asociace navíc předpokládá, že po novém roce a případném dalším uvolnění koronavirových opatření, bude na zimních stadionech velký přetlak ze strany všech sportovních klubů a amatérských soutěží. I toto byl další důvod pro definitivní ukončení para hokejové ligové sezóny.