04.04.2020 |

Ondřej a David Kaše doporučují: trénink dolních končetin a obratnosti

Je tu druhý díl seriálu #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL. Oddělení rozvoje ledního ve spolupráci s regionálními trenéry Českého hokeje se tentokrát zaměřili na trénink dolních končetin a obratnost s tenisáky. Několik svých oblíbených cvičení opět názorně ukázali hráči NHL Ondřej Kaše a jeho bratr David. Každý mladý hokejista si tyto cviky může vyzkoušet, kdekoliv je to příhodné – doma, v garáži, na zahradě, v parku, na louce nebo v lese.

Ondra s Davidem v případě prvního videa předvádějí, jak dlouhodobě posilují dolní končetiny a jak pracují na frekvenci nohou. Jsou to cvičení, která jsou v jejich každodenním tréninkovém programu.

„Naši mladí hráči se mnohými cviky mohou inspirovat, je však důležité tam, kde je náročnost obtížnější, poradit se s rodiči a případně se svým klubovým trenérem, co mezi své aktivity zařadit a co naopak vynechat. Důležité je také zvážit četnost provádění takových cviků v týdnu (např. mladší kategorie max. 1-2x, starší kategorie 2-3x) a stejně tak i počet opakování jednotlivých cviků a sérii. To by mělo být rovněž korigováno podle vyspělosti a vlastní motivace jedince,“ říká manažer rozvoje ledního Slavomír Lener.

Ve druhém videu bratři předvádějí svou šikovnost, koordinaci a obratnost, když ukazují, jak zdokonalují své dovednosti s tenisovými míčky. Tyto koordinační cviky lze zkoušet denně (s výjimkou dne, kdy jsou na programu silová cvičení).

Veškerá předváděná cvičení, ať už silová, nebo dovednostní, se snadněji zvládnou, když se podaří zapojit více členů rodiny a všichni mezi sebou soupeří. Souboje na dálku, tzv. challenge, pak přinášejí další náboj navíc. V těchto dvou případech se můžete porovnat s Ondrou Kašem v umění zvednout papír ze země na jedné noze a také v žonglování se třemi míčky.

Po skončení každého tréninku nezapomeňte na důkladná kompenzační a protahovací cvičení.

Další videa na toto nebo podobné téma, připravovaná jednotlivými regionálními trenéry Českého hokeje, jsou zveřejňována každý týden a jsou již distribuována prostřednictvím profesionálních Trenérů žáků Českého hokeje hráčům a rodičům. Uložena jsou také v aplikaci Coach Manager, která je k dispozici 2 100 licencovaným trenérům, a další se do ní mohou nadále zdarma zaregistrovat.

Trenéři, hráči a rodiče tak postupně získávají rozsáhlý zásobník cviků, které mohou v době, kdy jsou zimní stadióny uzavřeny, používat nejen jako vzor pro suchou přípravu v omezených podmínkách, ale i jako motivaci a inspiraci pro individuální tréninkový program.

První dvě videa na trénink CORE a driblinku s kuličkou.

Tady se můžete podívat, jak mladí hokejisté trénovali v uplynulém týdnu:

Ukažte, jak trénujete doma i vy! Nahrajte video na sociální sítě a v popisku použijte hashtag #HokejDoma.