14.06.2021 | Tisková zpráva

O vítězi ankety Zlatá hokejka 2021 se rozhodne mezi desítkou nejlepších

Majitel Zlaté hokejky 2021 vzejde z desítky finalistů, kterou určila úvodní kola hlasování. Celkem získalo alespoň jeden hlas v úvodních kolech hlasování 45 hokejistů. Níže naleznete finálovou desítku.

Nejvíce hlasů v nich získali (v abecedním pořadí): Filip Hronek (Detroit Red Wings), Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva), David Krejčí (Boston Bruins), Dominik Kubalík (Chicago Blackhawks), Martin Nečas (Calorina Hurricanes), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning). David Pastrňák (Boston Bruins), Vít Vaněček (Washington Capitals), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers) a Jakub Vrána (Washington Capitals/Detroit Red Wings). Devět finalistů působí v zámořské NHL, desátý – Dmitrij Jaškin – se stal v sezóně 2020/21 nejlepším střelcem KHL. Až druhé kolo hlasování posunulo do Top Ten Davida Krejčího, s místem mezi nejlepšími se naopak rozloučil Pavel Zacha (New Jersey Devils). Bezprostředně za finálovou desítkou zůstali rovněž Jan Kovář (EV Zug), Tomáš Hertl (San José Sharks) nebo Šimon Hrubec (Avangard Omsk).

Útočník Boston Bruins David Pastrňák bude v rozhodujícím kole hlasování útočit na páté vítězství v řadě, čímž byl překonal dosavadní rekord Jaromíra Jágra a v celkovém počtu prvenství se vyrovnal Dominiku Haškovi. Z dalších finalistů ovládli v minulosti Zlatou hokejku i Jakub Voráček (2015) s Davidem Krejčím (2013). Nejvíce prvenství – dvanáct – získal v anketě Jaromír Jágr, pětkrát zvítězil Dominik Hašek, čtyřikrát Vladimír Martinec s Davidem Pastrňákem a třikrát Milan Nový. Již po jedenácté se mezi nejlepšími objevuje David Krejčí, po deváté Jakub Voráček, po páté Ondřej Palát s Davidem Pastrňákem, po třetí Filip Hronek s Dominikem Kubalíkem a po druhé Dmitrij Jaškin, Martin Nečas nebo Jakub Vrána. Nováčkem v Top Ten je Vít Vaněček, brankář Washington Capitals.

Anketu Zlatá hokejka, jejíž první ročník proběhl v roce 1969, vyhlašují Český hokej a společnost BPA sport marketing a. s. Hlasují v ní trenéři Českého hokeje, trenéři národního týmu, mládežnických reprezentací a klubů nejvyšší soutěže spolu s novináři, kteří se věnují lednímu hokeji. Uzávěrka třetího, rozhodujícího kola ankety, do nějž postoupila desítka nejlepších a hlasy z úvodních částí se nezapočítávají, proběhne po skončení Stanleyova poháru. Oficiální výsledky budou vyhlášeny na galavečeru, jehož termín bude oznámen později.

Finalisté Zlaté hokejky 2021:

Filip Hronek (O, Detroit)
Dmitrij Jaškin (Ú, Dynamo Moskva)
David Krejčí (Ú, Boston)
Dominik Kubalík (Ú, Chicago)
Martin Nečas (Ú, Carolina)
Ondřej Palát (Ú, Tampa Bay)
David Pastrňák (Ú, Boston)
Vít Vaněček (G, Washington)
Jakub Voráček (Ú, Philadelphia)
Jakub Vrána (Ú, Detroit)