01.05.2022 | Tisková zpráva

Novým řídícím orgánem Tipsport extraligy se stala APK LH

Na základě smlouvy mezi Českým hokejem a APK LH se řídícím orgánem nejvyšší hokejové soutěže Tipsport extraligy stala od 1. května 2022 Asociace profesionálních klubů ledního hokeje.

Ve výhradní kompetenci APK LH budou mimo jiné řády a předpisy, vztahující se k provozu a řízení Tipsport extraligy (Licenční, Herní a Disciplinární řád ELH) nebo složení a činnost jejích orgánů a komisí (vedení, disciplinární komise ELH). Vlastního zástupce, řídícího rozhodčí v Tipsport extralize, bude mít APK LH i v komisi rozhodčích ČSLH, v její pravomoci budou mimo jiné nominační listina rozhodčích nebo delegace rozhodčích k utkáním.

Ve smlouvě, uzavřené mezi Českým hokejem a APK LH, je stanoveno, že počet účastníků nejvyšší soutěže se musí pohybovat mezi 10–14 týmy a že noví účastníci budou určováni buď přímým postupem nebo baráží dvou či čtyřech týmů. Změna uvedených principů by připadala v úvahu pouze s předchozím písemným souhlasem ČSLH. Ve smlouvě je rovněž zakotveno, že v průběhu probíhající sezóny nejsou změny v herním systému ELH možné.

Kluby se ve smlouvě zavázaly respektovat oficiální reprezentační přestávky IIHF s tím, že nejvyšší soutěž může bez nominovaných reprezentantů v jejich průběhu pokračovat. Povinností klubů je uvolňovat hráče na reprezentační akce, ČSLH se ve smlouvě zavázal hradit v jejich průběhu pojištění a odpovídající část odměny reprezentantů.

Oficiálním marketingovým partnerem ELH zůstává pro nejbližších pět sezón BPA sport marketing. S APK LH a Českým hokejem bude pokračovat v dosavadní úspěšné spolupráci v oblasti marketingu a prezentace Tipsport extraligy, stejně jako ve zkvalitňování technologického a diváckého zázemí soutěže.

APK LH chce jako řídící orgán soutěže pokračovat ve vysokém standardu řízení Tipsport extraligy, v jejím sportovním zkvalitňování pro výchovu reprezentantů a v trendu technologických inovací, v nichž je Tipsport extraliga srovnatelná s nejlepšími evropskými soutěžemi. Ředitelem Tipsport extraligy jmenovala APK LH Martina Loukotu.

Valná hromada APK LH schválila herní systém Tipsport extraligy pro sezónu 2022/23. V základní části sehrají její účastníci dvaapadesát utkání. Nejlepší čtyři mužstva postoupí přímo do play off, zatímco celky na páté až dvanácté příčce se utkají v předkole. Nejhorší, čtrnáctý celek soutěže čeká baráž s vítězem Chance ligy.

Nejbližší ročník Tipsport extraligy začne v pátek 16. září 2022. Podle rozpisu se v prvním kole střetnou:

  • HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary
  • Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec
  • HC VERVA Litvínov – HC VÍTKOVICE RIDERA
  • HC Oceláři Třinec – HC Motor České Budějovice
  • BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha
  • Rytíři Kladno – HC DYNAMO PARDUBICE
  • HC Škoda Plzeň – HC Olomouc

.