21.05.2023 |

Norové zaskočili Kanadu, Rakousko se po boji s Maďary udrželo v nejvyšší divizi

V pondělí se o jeden z nejpřekvapivějších výsledků dosavadního průběhu mistrovství světa postaralo Norsko, které po samostatných nájezdech porazilo 3:2 Kanadu. Švédové si výsledkově jednoznačně poradili s Dány. V přímém souboji o udržení v nejvyšší divizi MS udolali Rakušané Maďary 4:3 po samostatných nájezdech. Kazachstánci ve svém posledním duelu na turnaji přehráli 4:3 Slovince.

Kanada – Norsko 2:3sn

Poprvé po 23 letech porazili Norové na mistrovství světa Kanadu. Utkání Norska s hokejovým gigantem nabídlo napínavou zápletku, kterou musely rozseknout až nájezdy. K nim ovšem vůbec nemuselo dojít, hokejisté javorového listu srovnali stav duelu až 12 vteřin před koncem třetí třetiny. Tehdy se prosadil Lawson Crouse, nicméně gól útočníka Arizony přinesl favorizovanému celku pouhý bod. Nájezdy měli Seveřané celou dobu pod kontrolou, přičemž o rozhodující branku se postaral Mathias Trettenes.

Branky a nahrávky: 29. Lučić (Weegar, Middleton), 60. Crouse (Carcone) – 10. Martinsen (Olimb), 22. Olden (E. Salsten). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. Diváci: 4834.

Dánsko – Švédsko 1:4

Přestože Dánové vstřelili první branku utkání, nakonec favorizované Švédy nezaskočili. Tři korunky odskočily ve druhé třetině do vedení 2:1, načež dvěma brankami před koncem závěrečné části zpečetily svou výhru. Ve skupině A Švédsku patří druhá pozice, Dánové jsou zase pátí. Stále mohou živit naději na čtvrtfinále, musí ale v závěrečném duelu porazit domácí Finy a doufat, že Němci zaváhají s Francouzi.

Branky a nahrávky: 4. N. Jensen (Ehlers) – 14. Everberg (Lindberg, Nylander), 33. Petersson (Lindberg, Raymond), 53. Raymond (Berggren), 55. Grundström (P. Lindholm, Petersson). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 6573.

Rakousko – Maďarsko 4:3sn

Rakušané velkou část utkání jen dotahovali, prohrávali dokonce 1:3, přesto nakonec dramatické klání ovládli na nájezdy a zachránili se na úkor svého soupeře v nejvyšší divizi MS v hokeji. Maďaři neproměnili ani jeden nájezd, naopak za naše jižní sousedy se prosadili Manuel Ganahl a Dominique Heinrich.

Branky a nahrávky: 13. Rossi, 27. Strong (P. Huber, Maier), 38. Haudum (Zwerger, Reinbacher) – 9. Sofron (Erdély, Bartalis), 20. Sofron (Sebők, Stipsicz), 25. M. Horváth (Papp, G. Nagy). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Diváci: 3068.

Kazachstán – Slovinsko 4:3

Slovinci končí na letošním světovém šampionátu bez zisku jediného bodu. Ještě v polovině třetí třetiny vedli nad Kazachstánem 3:2, jenže následně se o obrat postarali Jevgenij Rymarev a Maxim Muchametov, Kazachstánu patří ve skupině B šestá příčka.

Branky a nahrávky: 19. Michajlis (Rymarev, Beketajev), 40. Muratov (Orechov, Savickij), 52. Rymarev (Starčenko, Beketajev), 57. Muchametov (Michajlis) – 2. Kuralt, 22. Kuralt (Ograjenšek, Tičar), 43. Drozg (Simšič, Pance). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:0. Diváci: 4140.