17.09.2019 | Tisková zpráva

Na olympijský turnaj tři na tři pojedou Slavíček (Slavia Praha) a Trnková (Choceň)

Mezinárodní olympijský výbor a Mezinárodní hokejová federace rozhodly, že na III. Zimních olympijských hrách mládeže, které se uskuteční 9. – 22. ledna 2020 v Lausanne, se budou vedle tradičních hokejových soutěží hrát i turnaje chlapců a dívek, ročníků 2004 a 2005, v systému tři na tři.

Týmy, které se turnaje zúčastní, budou složeny z hráčů a hráček různých národností, přičemž každá členská země IIHF mohla přímo nominovat pouze jednoho hokejistu a jednu hokejistku, kteří dosáhli nejlepšího výsledku v dovednostní Skill Challenge. Jednotný obsah testu byl pro všechny země předepsán IIHF, dohled nad jeho průběhem vykonávaly národní federace.

V chlapecké kategorii proběhl úvodní výběr českých zástupců při červnových srazech reprezentace U16. Kluby ČSLH měly nárok navrhnout do nominace i další hráče s tím, že návrh bylo třeba doložit videem. Finálového kola Skill Challenge YOG 2020 se nakonec na Horáckém zimním stadiónu v Jihlavě zúčastnilo pod dohledem svazových odborníků 16 mladých hokejistů z 12 klubů. V dívčí kategorii proběhl výběr při úvodním srazu reprezentace U16, kterého se v Příbrami zúčastnila zhruba padesátka hráček ročníků 2004–2006.

Na III. Zimní olympijské hry mládeže v Lausanne byli nominováni útočník Šimon Slavíček (2004, HC Slavia Praha) a útočnice Andrea Trnková (2004, HC Spartak Choceň), kteří dosáhli ve Skill Challenge YOG 2020 nejlepších výsledků. Šanci mají i hráči a hráčky, kteří se v testu umístili těsně pod nimi, protože další nominované hokejisty bude vybírat na základě zaslaných videí a porovnání výsledků mezi jednotlivými zeměmi IIHF.

Ukázku ze Skill Challenge YOG 2020 v Jihlavě najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20191061.