20.03.2023 | Tisková zpráva

Nominace českého týmu na mistrovství světa žen 2023

Od 5. do 16. dubna proběhne v kanadském Bramptonu mistrovství světa žen 2023, na kterém bude česká hokejová reprezentace žen obhajovat zisk bronzových medailí. Trenérka národního týmu žen Carla MacLeodová zveřejnila nominaci, ve které figurují 3 brankářky, 7 obránkyň a 13 útočnic.

Jedenáct hráček z evropských soutěží nejprve absolvuje přípravný kemp ve Slaném od 24. do 26. března. Poté evropská část výpravy odcestuje do Kanady, kde se k ní připojí dalších dvanáct reprezentantek ze zámořských soutěží a také hlavní trenérka Carla MacLeodová. Kompletní tým se pak bude nedaleko od samotného dějiště světového šampionátu připravovat celkem osm dní a odehraje také dvě přípravná utkání proti místnímu akademickému výběru mužů v kategorii U18.

V dresu národního týmu zažije premiéru na mistrovství světa žen brankářka Michaela Hesová, obránkyně Klára Jandušíková a útočnice Tereza Pištěková s Terezou Plosovou. Česká reprezentace žen díky zisku bronzu na posledním MS v Dánsku bude poprvé v historii součástí elitní skupiny A. „Díky tomu čeká naši hokejovou reprezentaci ve druhém zápase základní skupiny historicky první zápas proti Kanadě,“ připomíná manažerka národního týmu žen Tereza Sadilová. „Máme zprávy z dějiště šampionátu, že o zápasy je velký divácký zájem a že bylo prodáno už více než 100 000 vstupenek,“ dodává.

Kromě Kanady se svěřenkyně trenérky MacLeodové utkají v základní skupině ještě s Japonskem, USA a Švýcarskem. Všech pět celků ze skupiny A má jistý postup do vyřazovacích bojů, čtvrtfinálové dvojice se pak vytvoří na základě klíče A1-B3, A2-B2, A3-B1, A4-A5. Poražení čtvrtfinalisté se poté ještě utkají o 5. místo, které zaručuje jistotu elitní skupiny i pro nadcházející světový šampionát v roce 2024. Česká televize odvysílá v přímých přenosech všechna utkání národního týmu žen v základní skupině MS a bude pak v rámci svého vysílání sledovat i následující cestu českých hokejistek turnajem. Aktuální informace naleznou fanoušci na webu sport.ceskatelevize.cz v sekci TV program.

Ještě v rámci přípravného kempu proběhne 25. března na zimním stadionu ve Slaném tzv. Den s českou hokejovou reprezentací žen. Tato akce je určena pro mladé hokejistky a také fanoušky ženského hokeje a jejím vyvrcholením bude trénink pro dívky ve věku 10-13 let s hráčkami A-týmu. Více informací o Dnu s českou hokejovou reprezentací žen je k dispozici na webu Českého hokeje.

Nominace české hokejové reprezentace na mistrovství světa žen 2023:

Brankářky: Hesová Michaela (BK Selects Academy, USA), Škodová Blanka (University of Minn., USA), Zechovská Kateřina (HC Draci Bílina)

Obránkyně: Čajanová Sára (Brynäs IF, SWE), Jandušíková Klára (Colby College, USA), Kosinová Karolína (HC Berounští Medvědi), Lásková Dominika (Toronto Six, CAN), Pejšová Daniela (Luleå HF, SWE), Tejralová Aneta (Boston Pride, USA), Trnková Andrea (HC Spartak Choceň)

Útočnice: Mills Alena (Brynäs IF, SWE), Šapovalivová Adéla (HC Berounští Medvědi), Vanišová Tereza (Toronto Six, CAN), Křížová Denisa (Minnesota Whitecaps, USA), Mrázová Kateřina (Connecticut Whale, USA), Neubauerová Noemi (Providence College, USA), Hymlárová Klára (St. Cloud State Univ., USA), Mlýnková Natálie, Pátková Kristýna (University of Vermont, USA), Pejzlová Michaela (IFK Helsinki, FIN), Pištěková Tereza (Turun Palloseura Naiset, FIN), Plosová Tereza (HC Bílí Tygři Liberec, CZE), Přibylová Vendula (MODO Hockey, SWE)

Realizační tým:

Manažerka týmu: Sadilová Tereza
Hlavní trenérka: MacLeodová Carla
Asistenti trenéra: Andrašovský Dušan, Peslar Jakub
Trenér brankářů: Liehman Pavel
Videotrenérka: Scholsová Cassea
Kondiční trenérka: Kodríková Lucia
Fyzioterapeut: Kučera Tomáš
Lékař: MUDr. Kučerová Martina
Kustod: Kovářová Karolína
Kustod: Krejsa Marcel

Program národního týmu žen před začátkem MS 2023:

  • 24. – 26. března: přípravný kemp ve Slaném pro hráčky z evropských soutěží
  • 26. března: přesun do dějiště MS
  • 27. března: první trénink v Kanadě v kompletním složení pod vedením Carly MacLeodové
  • 29. března a 1. dubna: přípravné zápasy proti místnímu akademickému výběru mužů v kategorii U18

Rozpis českých zápasů na MS žen 2023 v základní skupině A:

Čtvrtek 6. dubna 2023
21:00 Japonsko – Česko

Sobota 8. dubna 2023
01:00 Česko – Kanada

Neděle 9. dubna 2023
21:00 USA – Česko

Středa 12. dubna 2023
01:00 Česko – Švýcarsko

Pozn.: začátky zápasů jsou uvedeny v kanadských časech
Pozn.: Česká televize odvysílá v přímých přenosech všechna utkání národního týmu na MS žen 2023