13.06.2022 |

MS žen do 18 let: Zlato se vrací do Kanady, bronz berou Finky

Mistrovství světa žen do 18 let v americkém Wisconsinu je u konce! Pondělní finále ovládly hokejistky Kanady, které vrátily Američankám dva roky starou porážku a vrací se na pomyslný trůn. V severském souboji o bronz se radovaly hokejistky Finska, které díky hattricku Sanni Vanhanenové zdolaly Švédsko 3:0.

Kanaďanky položily základ úspěchu v první třetině, načež využily výpadku Američanek ve druhém dějství a odskočily na rozdíl tří gólů. Domácí výběr se ale nevzdal a ještě do přestávky dvěma góly během 7 vteřin snížil!

Ve třetí třetině už ale další gól nepadl a Kanaďanky mohly slavit zisk šestého titulu. Třetí nejcennější kov pak míří do Finska, které zvládlo těžký severský souboj se Švédskem a zvítězilo 3:0.

FINÁLE: USA – KANADA 2:3 (0:1, 2:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 39. McCarthyová (Kaiserová, Potterová), 39. Enrightová (Lindsayová, Burgenová) – 6. Aubinová (Chantlerová, Murphyová), 32. Murphyová (Iginlová, Aubinová), 33. Amosová (Prefontaineová, Swiderská).

O 3. MÍSTO: FINSKO – ŠVÉDSKO 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 36. Vanhanenová (Salonenová, Keranenová), 47. Vanhanenová (Eronenová), 52. Vanhanenová (Salonenová, Keranenová).


Velkého úspěchu pak dosáhly české hokejistky! Adéla Šapovalivová byla zvolena novináři do All-Stars týmu turnaje. Útočnice Tereza Plosová vyhrála kanadské bodování, zatímco Tereza Pištěková se dělí o čtvrté místo s Lailou Edwardsovou.

V ideální sestavě médií se nachází Emilia Kyrkková z Finska, která byla zvolena také nejlepší brankářkou turnaje. Obrannou dvojici tvoří Sydney Morrowová (USA) a Sara Swiderská (Kanada), v útoku je kromě Šapovalivové ještě zmíněná Edwardsová a finská hrdinka Sanni Vanhanenová.

Konečné pořadí MS v hokeji žen do 18 let 2022:

1. Kanada, 2. USA, 3. Finsko, 4. Švédsko, 5. ČESKO, 6. Slovensko, 7. Švýcarsko, 8. Německo (sestupuje, nahradí ho Japonsko)