30.04.2022 | Petr Dejnožka

MS U18: Titul patří Švédům, česká osmnáctka na 4. místě

Mistrovství světa do 18 let je definitivně u konce. Ve finálový den se lépe vedlo severským celkům. Nejprve v souboji s českým národním týmem otočili výsledek ve svůj prospěch Finové, obrat byl k vidění i ve finále, kdy USA nakonec podlehlo Švédům v poměru 4:6.

Česká osmnáctka v zápase o bronzové medaile začala velmi dobře a již v šesté minutě se po trefě Ondřeje Bechera dostala v polovině šesté minuty do vedení. Jenže, stejně jako v případě semifinálového zápasu proti Spojeným státům, jí vedení příliš dlouho nevydrželo. Po necelých čtyřech minutách srovnal Kemell, stejný hráč ve 34. minutě otočil skóre ve prospěch Finska.

I přesto, že se čeští hokejisté snažili ve třetím dějství o vyrovnání, dvě branky Lassily znamenaly konec nadějí na medailový úspěch. Bronz tak putuje do Finska, čeští hokejisté končí na skvělém na čtvrtém místě.

Ve finálovém zápase se proti sobě postavilo USA a Švédsko a k vidění byla pořádná přestřelka. Již první dějství nabídlo dvě vstřelené branky na obou stranách, o prostředního dějství však měl navrch výběr Tre Kronor, který nakonec dovedl duel k vítězství v poměru 6:4. Zlato tak putuje do Švédska, Američanům patří stříbro.

Výsledky semifinále MS do 18 let 2022

Zápas o bronz

Finsko - Česko 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. Kemell (Kiviharju, Lassila), 34. Kemell (Kaskimäki, Lassila), 55. Lassila (Kemell), 60. Lassila (Laakso) – 6. Becher (Bareš, Němec).

Finále

USA - Švédsko 4:6 (2:2, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 3. Leonard (Kaplan), 16. Nazar (Duke), 37. McGroarty (Cooley, Stramel), 57. McGroarty (Howard, Gauthier) – 13. O. Pettersson (Odelius), 14. Östlund (Lekkerimäki, Öhgren), 32. Öhgren (M. Hävelid, Lekkerimäki), 36. Östlund (O. Pettersson, M. Hävelid), 50. Öhgren (Lekkerimäki), 60. Lekkerimäki (M. Hävelid).