05.05.2021 | Petr Dejnožka

MS U18: Finále bude hrát Kanada a Rusko, Švédové znovu schytali debakl

Semifinálové bitvy mistrovství světa do osmnácti let určily finální bitvy o medaile. Souboj o postup do finále skvěle zvládla Kanada, která podruhé na šampionátu rozstřílela Švédy, v nervózním a vypjatém duelu nakonec Rusové přetlačili Finsko a odsoudili ho „jen“ k severskému souboji o bronz.

semifinále MS:

Kanada – Švédsko 8:1 (0:0, 2:1, 6:0)

Branky a nahrávky: 24. Bedard (McTavish), 30. Stillman (Wright), 41. Bedard (Wright, Ceulemans), 44. Othmann (Wright), 51. Pinelli, 55. Wright (Othmann), 56. Bedard (Allan), 57. Roulette (Winterton, Clarke) – 25. Rosén (Lysell, Edvinsson).

Stejně jako v základní skupině. Tam utrpěli Švédové největší porážku ve své historii, teď se k ní znovu výrazně přiblížili. I přesto, že v semifinále proti Kanadě byli pod silnou střeleckou převahou soupeře, ještě v polovině zápasu drželi nerozhodný výsledek 1:1. Jenže pak to začalo. Druhou polovinu duelu zvládly javorové listy naprosto fantasticky, nastřílely do sítě Tre Kronor dalších sedm branek a hravě postoupily do finále. Nejlepším střelcem utkání byl Connor Bedard, který nastřílel hattrick. Kanada jde do finále, na Švédy zbude souboj o bronzové medaile.

Finsko – Rusko 5:6 (2:2, 0:2, 3:2)

Branky a nahrávky: 5. Salminen (Koivunen, Tuomaala), 10. Miettinen (Juusola, Matikka), 47. Kemell (Heimosalmi, Lambert), 51. Salminen (Vilén), 58. Kemell (Huuhtanen, Heimosalmi) – 4. Lazutin (Čibrikov, Novikov), 7. Mičkov (Poltapov), 34. Čibrikov (Lazutin, Poltapov), 38. Čibrikov (Bučelnikov), 44. Mirošničenko (Novikov, Svečkov), 51. Mirošničenko (Svečkov).

Druhý semifinálový souboj Finska s Ruskem přinesl pořádnou přestřelku. Již v první třetině byly k vidění čtyři branky, na góly ruského týmu však Finové v každém případě dokázali odpovědět. Rozhodující náskok pro postup do finále se zrodil na straně Ruska ve druhé třetině. V rozmezí čtyř minut se dvakrát prosadil Čibrikov, kterého po návratu z kabin podpořil dvěma trefami ještě Mirošničenko. Finský comeback přišel pozdě, necelé tři minuty před koncem sice dokázalo Finsko snížit na rozdíl jediné branky, více již ale nestihlo. Rusové vyhráli 6:5 a stejně jako při posledním odehraném mistrovství je čeká finále.

Program zápasů o medaile:

o 3. místo – Švédsko – Finsko

finále – Kanada – Rusko