08.01.2023 |

Ženská osmnáctka zvládla i druhé utkání na MS! Jednoznačně přehrála Japonky

České hokejistky do osmnácti let slaví druhou výhru na šampionátu v Östersundu. Nováčka elitní skupiny z Japonska přemohly poměrem 5:1 i díky tomu, že se jim na konci každé z třetin podařilo skórovat. Závěrečný duel ve skupině B odehrají svěřenkyně Dušana Andrašovského ve středu se Slovenskem.

V úvodu byl zápas poměrně vyrovnaný, šance byly k vidění na obou stranách. Češky uklidnila v 19. minutě Tereza Pištěková, která doklepla kotouč mezi tři tyče při závaru na brankovišti. Oku lahodící souhru předvedly lvice na začátku druhé třetiny. Šapovalivová prostrčila puk na Terezu Plosovou, která se blýskla parádní bekhendovou kličkou.

Pár sekund před druhou sirénou to už bylo o tři góly. Japonská brankářka Sekigučiová neudržela kotouč ve své moci a pohotová Linda Vocetková potřetí rozvlnila síť. Do třetího dějství Češky nastoupily skvěle, jenže ve 44. minutě si nepohlídaly průnik Ai Tadaové z levé strany a brankářka Dalecká, která zhruba v polovině střetnutí nahradila Michaelu Hesovou, inkasovala.

Pak už ale pálily jen lvice. O minutu později přidala uklidnění Lucie Velinská, které předala kotouč před bránu Dominika Malicka. Konečný výsledek 5:1 potvrdila brankou v poslední minutě Adéla Šapovalivová.

Japonsko – Česko 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 44. Tadaová (Umemoriová) – 19. Pištěková (Plosová, Vaníčková), 25. Plosová (Šapovalivová), 40. Vocetková, 45. Velinská (Malicka), 60. Šapovalivová (Plosová, Pištěková).


Další výsledky 2. hracího dne MS žen do 18 let:

Finky inkasovaly i ve svém druhém zápase ve skupině osm gólů. Tentokrát poměrem 1:8 podlehly Američankám, které do utkání vstoupily výborně, už po první třetině vedly o dva góly. První branku Finska na turnaji vsítila zkraje druhé části Pelkonenová, avšak vzápětí se hned dvakrát připomněla Scannellová, jež v tu chvíli zaznamenala hattrick. Poté Američanky zápasu kralovaly, Finkám proti gólovému přídělu nepomohla ani výměna brankářek před třetím dějstvím.

USA – Finsko 8:1 (2:0, 3:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 3. Sccannellová, 15. Taberová (Dunneová, Kimová), 25. Sccannellová, 25. Sccannellová, 31. Dunneová (Sccannellová, Hallová), 47. Kimová (St. Martinová), 55. Hallová (Lindsayová, Dunneová), 59. McCarthyová (Digirolamová, Scannellová) – 24. Pelkonenová (Salonenová).

Švýcarky se stejně jako proti českým hokejistkám dočkaly vedení, avšak stejně jako o den dříve přišel obrat. Slovenky prožily výtečnou druhou třetinu, ve které hned třikrát skórovaly. Hrdinkou zápasu byla mladičká útočnice Nela Lopušanová, která na turnaji posbírala za dva zápasy už pět gólů a dvě asistence. Tentokrát skórovala třikrát a zajistila Slovensku výhru 4:1.

Slovensko – Švýcarsko 4:1 (0:1, 3:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 22. Lopušanová, 25. Dobiašová (Lopušanová, Macková), 28. Lopušanová, 45. Lopušanová (Tóthová) – 9. Rosselová (Capezzaliová).

Švédky sehrály s Kanadou velmi vyrovnané utkání, které bylo poznamenáno několika trestnými minutami na obou stranách. Kanaďanky vedly, ale ve 40. minutě došlo k vyrovnání v přesilovce pět na tři. O kanadském vítězství nakonec ve třetí dvacetiminutovce rozhodla svými dvěma trefami Caitlin Kraemerová. Souboj dvou aspirantek na medaili tedy ovládla Kanada 4:2.

Švédsko – Kanada 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Svenssonová, 40. Jungakerová (Rauniová) – 8. Paisová, 35. Lawová (Venusiová, Stonehouseová), 45. Kraemerová (Aubinová), 60. Kraemerová.