04.04.2011 | Roman Šperňák (redaktor týdeníku Sedmička)

Mistrovství světa žen začalo s plnými tribunami

Mistrovství světa žen v hokeji divize II ve francouzském Caen začalo. První den nabídl dva zápasy a Češky mají jednu velkou výhodu. V akci mohly vidět všechny své soupeřky. Nabídly jim to dva odpolední zápasy, z nichž každý byl jiný. Nejprve si Dánsko pohrálo s Velkou Británií a vyhrálo 8:1. Ve večerním sledovanějším zápase vyhrály Francouzky nad Itálií nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.

„Jsme moc rádi, že už to všechno začalo,“ pousmál se šéf místního klubu z Caen a jeden z hlavních organizátorů Pascal Lemacon. Pro zhruba šedesátičlenný organizátorský tým tím vyvrcholily tři měsíce příprav, které tuhle akci provázejí.

Místní chtějí šampionátem zpropagovat ženský lední hokej. I proto si dali záležet na tom, aby se nehrálo před prázdnými tribunami. První zápas v podstatě nezajímavých Dánek s Velkou Británií totiž sledovalo hodinu a půl po poledni dvanáct set diváků. Vedle normálních diváků totiž přišly děti z místních škol a pomohly vytvořit dobrou atmosféru. Fandili přitom hlavně dánskému celku proti Angličankám. Těm zase vytvářel podporu asi největší fanklub, který s týmy z účastnických zemí přijel. Dresy a vlajky nebyly výjimkou a potkat lidé mohli anglické fandy i v centru města.

„Takových lidí? Je to super. Před takovou kulisou by se hrálo dobře,“ říkala česká hokejistka Nikola Tomigová a pomalu se těšila na podobné prostředí i na druhý den. Češky měly od pěti hodin trénink a přišly se podívat na druhou polovinu úvodního střetnutí.

Večerní duel Francouzek s Italkami vidělo diváků méně. I tak jedna tribuna našlapaná byla. Lístky tady na mistrovství světa v hokeji stojí čtyři euro na zápas a ve srovnání s kinem je to poloviční částka. Pokud chce někdo ještě ušetřit, na celý týden ho vyjde permanentka na pětadvacet euro. V přepočtu na jeden zápas je to částka poloviční.

„Nemusíme na tom vydělat, ale chceme tu mít atmosféru,“ vysvětluje Lemacon. Vrchol šampionátu by pak měl přijít v neděli a očekává se účast ještě vyšší a atmosféra ještě lepší.

Dánky střílely a pak odpočívaly

Úvodní střetnutí mělo jednoznačný průběh. Možná jednoznačnější, než kdokoliv čekal. Angličanky dánskému celku nestačily od úvodních minut. Na první gól ještě dokázaly odpovědět během chvíle, ale na další už ne. Dánský celek vyhrál první třetinu 3:1, druhou 3:0 a ve třetí už nebylo co řešit. Po osmém gólu navíc anglický tým změnil brankářku.

Velký podíl měla na vítězství svého družstva Josefine Jakobsenová. Devatenáctileté křídlo bylo v úvodu k nezastavení a nasázelo čtyři branky. Jasná výzva pro pořadatele, koho si mají nejvíc hlídat.

Stínem na zápase bylo pro velkou Británii těžké zranění kapitánky Angely Taylorové. Ve druhé třetině narazila po jednom ze soubojů hlavou do mantinelu a zůstala bezvládně ležet na ledě a nezlepšilo se to ani po dvaceti minutách intenzivního ošetřování. Následně byla převezena do nemocnice s podezřením na poranění krční páteře. Šampionát pro ní skončil hodně předčasně. Utkání bylo na chvíli přerušeno, celky odešly do kabin, ale potom se vrátily a střetnutí dohrály. Nutno říct, že poslední třetina už byla jen z povinnosti a herní projev tomu plně odpovídal.

Vyrovnaný duel rozhodla obrovitá Baudritová

Měří 190 centimetrů. Mezi spoluhráčkami vyčnívá a těžko jí někdo přehlédne. V zápase s Italkami zařídila útočnice Jules Baudrit z alpského Chamonix jedinou branku zápasu. Byla to střela od modré…

Další gól už však diváci na tribunách útulného stadionku neměli možnost vidět. Oproti odpolednímu brankostroji Dánek se Francouzky, jakožto velké favoritky na postup, trápily a odehrály s Italkami překvapivě vyrovnanou partii.

Největší vzrušení tak pohříchu opět zařídilo nepříjemné zranění jedné z hráček. Tentokrát se jednalo o Italku, která po tvrdém středu s protihráčkou zůstala ležet na ledě. Odnést ji museli až na nosítkách a i ona si už pravděpodobně na turnaji nezahraje. Poslední zprávy totiž hovořily o zlomené klíční kosti.

Doufejme tedy, že největší smůlu si hráčky vybraly a další zranění již přibývat nebudou.

Galerie