07.03.2020 | Tisková zpráva

IIHF zrušila kvůli koronaviru MS žen v Kanadě

Rada Mezinárodní hokejové federace IIHF zrušila na svém mimořádném jednání vzhledem k šířícímu se koronaviru mistrovství světa žen, které měly 31. března – 10. dubna 2020 hostit kanadská města Halifax a Truro. Současně zrušila turnaj divize I skupiny A mistrovství světa žen, naplánovaný na 12. – 18. dubna 2020 do francouzského Angres.

Účastníkem elitní skupiny je i česká reprezentace, která měla – jako sedmý celek ženského ratingu IIHF – reálnou šanci, že si na šampionátu vybojuje premiérový postup na ženský olympijský turnaj, který proběhne v únoru 2022 v Pekingu a na kterém bude poprvé v historii startovat deset družstev.

„Mezinárodní hokejová federace učinila tento krok po podrobné analýze, na základě doporučení odborníků a v zájmu zdraví hráček, rozhodčích, fanoušků i dalších účastníků turnaje,“ uvedl v této souvislosti prezident Českého hokeje Tomáš Král. „Vím, že české reprezentantky učinily v přípravě všechno, aby na šampionátu uspěly. Jeho zrušení je pro ně, stejně jako pro nás a ostatní země určitě zklamáním, jsem však přesvědčen, že si účast na olympijských hrách nakonec vybojují.“

Nový postupový klíč pro olympijský turnaj v Pekingu navrhne soutěžní a koordinační komise IIHF, pořadatelem ženského mistrovství světa v roce 2021 budou po formálním potvrzení kongresem IIHF znovu Halifax a Truro.

Rada IIHF v prohlášení zdůraznila, že rozhodnutí nemá vliv na pořádání mistrovství světa ve Švýcarsku a že vrcholnými turnaji, připravovanými na duben, se bude zabývat v polovině března 2020.