23.04.2020 | Tisková zpráva

IIHF zveřejnila ratingy a složení olympijských skupin

Mezinárodní hokejová federace IIHF zveřejnila oficiální rating pro rok 2020, z něhož vychází i rozlosování mužského a ženského turnaje na zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022. Vzhledem k tomu, že část turnajů musela být v důsledku pandemie koronaviru zrušena, zůstaly vedoucí příčky obou žebříčků beze změny.

V mužském ratingu IIHF zaujímá první místo Kanada, následují 2) Rusko, 3) Finsko, 4) Švédsko, 5) Česká republika, 6) USA, 7) Německo, 8) Švýcarsko, 9) Slovensko a 10) Lotyšsko.

Na olympijském turnaji v Pekingu se ve skupině A střetnou týmy Kanady (1), USA (6), Německa (7) a pořádající Číny (32), ve skupině B týmy Ruska (2), České republiky (5), Švýcarska (6) a postupující z kvalifikace a ve skupině C týmy Finska (3), Švédska (4) a dva postupující z kvalifikace.

V kvalifikačních skupinách, které jsou naplánovány na 27. – 30. srpna 2020, se střetnou Slovensko, Bělorusko, Rakousko a Polsko v Bratislavě, Lotyšsko, Francie, Itálie a Maďarsko v Rize a Norsko, Dánsko, Korea a Slovinsko v Norsku. Do skupiny B olympijského turnaje, v níž se představí česká reprezentace, bude přiřazen žebříčkově nejhůře umístěný tým postupující z kvalifikace.

V ženském žebříčku IIHF zaujímají první místo USA, následují 2) Kanada, 3) Finsko, 4) Rusko, 5) Švýcarsko, 6) Japonsko, 7) Česká republika, 8) Německo, 9) Švédsko a 10) Francie.

Na olympijském turnaji v Pekingu se ve skupině A setkají týmy USA (1), Kanady (2), Finska (3), Ruska (4) a Švýcarska a ve skupině B týmy Japonska (6), tři postupující z kvalifikace a pořádající Čína (19).

Hostiteli tří kvalifikačních skupin, naplánovaných na 11. – 14. února 2021, budou další nejlépe umístěné země z žebříčku IIHF, tj. Česká republika, Německo a Švédsko. Dějiště domácího turnaje, na kterém budou hokejistky České republiky usilovat o premiérovou olympijskou účast, teprve bude určeno.