01.06.2020 | Tisková zpráva

Los Champions Hockey League proběhne 3. června od 18:00

Sezona 2020/21 Champions Hockey League bude zahájena losem, který rozhodne o dvojicích pro první kolo vyřazovacích bojů a jejich následné cestě do finále. Los budou moct fanoušci sledovat živě na všech oficiálních digitálních platformách CHL. Za českou extraligu se soutěže pro nejbližší sezonu kvalifikovali Liberec, Třinec a Sparta.

Celou událostí provede moderátor a reportér švýcarské televizní a rozhlasové společnosti SRF Jann Billeter, kterého doplní pro samotný los dvojice Peter Zahner, prezident CHL, a Martin Baumann, výkonný ředitel CHL. Právě oni dva rozlosují 32 týmů do 16 dvojic, které se utkají v prvním kole vyřazovacích bojů.

Před zahájením losu CHL byly všechny kvalifikované týmy rozděleny do dvou košů na základě jejich výsledků v domácích soutěžích a umístění těchto soutěží v žebříčku lig CHL. Úřadující mistr CHL, Frölunda Indians (Švédsko), zaujímá v tomto pořadí první místo, proto bude pro los nejvýše nasazeným celkem. Následují vítězové základní části akcionářských lig v tomto pořadí: Švédsko, Švýcarsko, Německo, Finsko, Česká republika a Rakousko.

Rozdělení košů

Koš 1: Bílí Tygři Liberec, Oceláři Třinec (oba Česko), Frölunda, Lulea, Färjestad, Rögle (všichni Švédsko), Curych, Zug, Davos (všichni Švýcarsko), EHC Mnichov, Mannheim, Straubing (všichni Německo), Kärpät Oulu, Lukko Rauma (oba Finsko), Salcburk, Bolzano (oba EBEL).

Koš 2: Sparta Praha (Česko), Ženeva, Biel-Bienne (oba Švýcarsko), Tappara Tampere, Ilves Tampere (oba Finsko), Junosť Minsk, Něman Grodno (oba Bělorusko), Skelleftea (Švédsko), Eisbären Berlín (Německo), Vídeň (EBEL), Aalborg (Dánsko), Cardiff (Velká Británie), Grenoble (Francie), Stavanger (Norsko), Tychy (Polsko), SönderjyskE (Dánsko, vítěz Kontinentálního poháru).

Pravidla losu

  • V každém koši se nachází 16 týmů.
  • Koš 1: Týmy na 1. – 16. pozici | Koš 2: Týmy na 17. – 32. pozici. Pořadí týmů je určeno na základě výše popsaných kritérií.
  • Postup losu: Týmy z koše 1 budou náhodně rozlosovány k týmům z koše 2.
  • Los rozdělí dvojice pro první kolo play-off.
  • Jakmile budou nalosovány tyto dvojice, budou umístěny do stromu play-off. Umístění začíná v levém horním rohu, dále pokračuje v pravém horním rohu, poté následuje pravý dolní roh a vše končí v levém dolním rohu.
  • Kluby ze stejné země nemohou být pro první kolo play-off nalosovány proti sobě.
  • V případě, že by proti sobě byly nalosovány kluby ze stejné země, bude naposledy vylosovaný tým s pomocí programu umístěn do nejbližší následující dvojice, v níž k tomuto konfliktu nadále nedojde.
  • V dalším průběhu soutěže už k žádným dalším losům nedojde. Týmy budou po celou dobu play-off následovat svou pozici v pavouku play-off.

Hrací formát sezony 2020/21

V sezoně 2020/21 Champions Hockey League bude celkem odehráno 61 utkání během devíti hracích dnů od října do února. Sezona začne okamžitě dvouzápasovou vyřazovací sérií hranou systémem doma-venku; postupuje tým, který bude mít po těchto dvou duelech lepší celkové skóre. Tyto série se budou hrát až do semifinále (včetně). Sezona bude završena 9. února 2021 jednozápasovým finále, v němž bude rozhodnuto o vítězi Hokejové ligy mistrů.

O Hokejové lize mistrů

Liga je plně vlastněna a řízená společností Champions Hockey League AG/Ltd, která coby akcionáře zahrnuje 26 evropských klubů, šest národních lig a Mezinárodní hokejovou federaci. Akcionářské ligy pochází z Rakouska, České republiky, Finska, Německa, Švédska a Švýcarska. Nejlepší týmy vyzyvatelských lig (Bělorusko, Dánsko, Francie, Velká Británie, Norsko a Polsko) se účastní na divokou kartu. Sezony 2020/21 se zúčastní 32 týmů z dvanácti soutěží, které spolu zápasí o titul evropských klubových šampiónů; tyto týmy mají v součtu na kontě 214 titulů z domácích soutěží. Sezona CHL bude zakončena v jednozápasovém finále hraném 9. února 2021.