17.11.2021 | Tisková zpráva

Licenci Akademie ČH pro sezónu 2022/23 získalo 15 klubů

Výkonný výbor Českého hokeje schválil udělení licencí Akademií ČH pro sezónu 2022/23. O udělení licence požádalo 19 klubů, z nichž 15 – Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Berani Zlín, HC Dukla Jihlava, HC Dynamo Pardubice, HC Energie Karlovy Vary, HC Kometa Brno, HC Motor České Budějovice, HC Litvínov, HC Oceláři Třinec, Rytíř Kladno, HC Sparta Praha, HC Škoda Plzeň, HC Vítkovice Ridera, Mountfield HK – splnilo podmínky a licenci získalo.

Klubům HC Olomouc, HC Slavia Praha, HC Zubr Přerov a Piráti Chomutov, které podmínky nesplnily, licence udělena nebyla. Klub HC Slavia Praha nesplnil s výrazně nejhoršími výsledky a bodovým odstupem kritérium, hodnotící počty mladých hráčů vychovaných pro vrcholový hokej, klubu HC Olomouc chybí druhá ledová plocha, Piráti Chomutov nehrají odpovídající seniorskou soutěž a klub HC Zubr Přerov nedisponuje tréninkovou plochou, přičemž mírně zaostal i za požadovaným počtem bodů udělovaných podle výchovy hokejistů pro reprezentace, vstupní drafty NHL a nejlepší soutěže. Počet klubů se statusem Akademie ČH se tak snížil ze stávajících 17 na 15.

Podle pravidel licenčního řízení musí žadatelé o status Akademie ČH splnit podmínky týkající se rozsahu sportovní infrastruktury, servisu pro hráče, trenérských kvalifikací, mezinárodního programu, metodického zajištění, spolupráce se školami a povinného testování. Na tomto základě došlo od roku 2011 k výraznému zlepšení materiálního zázemí a infrastruktury pro výchovu mladých hokejistů. S cílem vytvořit podmínky pro objektivní, vyčíslitelné porovnání práce Akademií ČH bylo licenční řízení rozšířeno o rating, hodnotící počty hokejistů vychovaných pro reprezentační výběry, vstupní drafty NHL a nejlepší soutěže (NHL, KHL, SHL, Liiga, ELH, NLA, AHL). Rating se vypočítává za pětileté období při zohlednění délky doby, po kterou hráč v klubu působil.

Další, podrobnější informace k licenčnímu řízení najdete na www.ceskyhokej.cz v rubrice Mládež – Akademie Českého hokeje.