09.05.2022 |

Trenérem objevitelem se stal Jan Klapač

Anketu České trenérské akademie s názvem Trenér roku 2021, jež je součástí ČOV, po dvou letech znovu vládl Petr Lacina, kouč dvojnásobného olympijského vítěze Lukáše Krpálka. V kategorii kolektivních sportů zvítězil trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg. Trenérem objevitelem se stala hokejová legenda Jan Klapáč.

Klapáč je dvojnásobný olympijský medailista a také děda alpské lyžařky a snowboardistky Ester Ledecké, trojnásobné olympijské vítězky.

Jeho pokora je až odzbrojující. „V podstatě bylo laskavostí rodičů, že nám vnoučata nechali na chalupě a my jsme s nimi mohli trávit čas,“ říkal Jan Klapáč, někdejší hokejový mistr světa a dvojnásobný olympijský medailista, a rovněž děda Ester Ledecké. „Chtěl jsem, aby se děti rozvíjely harmonicky a měly radost ze sportu. Dělal jsem s nimi všechno - od trampolín po fotbálek. Dbal jsem třeba i na to, aby se Ester naučila prohrávat. Nebyl tam tlak na výkon a ona měla jedinou starost: jestli jí z pod helmy vlajou vlásky.“

Ledecká, která ho na pódium doprovodila, se smíchem dodala: „To mám dodnes, ale to neznamená, že bych nebyla soutěživá.“ Kategorie Trenér Objevitel se vyhlašuje od roku 2013 a vyhledává první trenéry aktuálních osobností českého sportu.

Další informace o výsledcích ankety najdete na webu Českého olympijského výboru.