06.05.2021 | Petr Dejnožka

Kanada slaví zlato na MS U18, severské derby jednoznačně pro Švédy

Mistrovství světa do osmnácti let je minulostí, zlaté medaile zůstaly v zámoří. Ve finálovém zápase Kanada přetlačila Rusko a po výsledku 5:3 je novým mistrem světa. V utkání o bronzové medaile došlo na výrazný debakl finských hokejistů, Švédové si napravili reputaci osmi nastřílenými brankami a získali do své moci bronz.

o 3. místo

Finsko – Švédsko 0:8 (0:2, 0:2, 0:4)

Branky a nahrávky: 5. Rosén (Strömgren, Moberg), 20. Robertsson (Lysell), 24. Edvinsson, 26. Sjöberg (Persson), 46. Moberg (Strömgren, Olsson), 52. Hasa, 55. Östlund (Eljas, Kangas), 60. Rosén.

Souboj o konečné třetí místo přinesl jednoznačnou podívanou. Švédové dokonale odčinili tvrdý příděl od Kanady v semifinále, tentokrát si zastříleli oni. I přesto, že duel byl střelecky vyrovnaný, prosazovali se pouze hokejisté Tre Kronor. První a nakonec vítěznou branku vstřelili již v páté minutě, následně za první polovinu zápasu stihli celkem čtyři branky a stejným poměrem pokračovali i v další fázi utkání. Nakonec Švédsko rozstřílelo Finy 8:0, brankář Lindbom pochytal 35 střel soupeře a společně se spoluhráči si po siréně pověsil na krk bronzové medaile!

finále

Kanada – Rusko 5:3 (2:2, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 16. Bedard (Ceulemans, Stillman), 20. Wright (Zellweger), 25. Othmann (Del Mastro), 37. Stankoven (Clarke, Wright), 60. Wright (Bedard) – 6. Mičkov (Lazutin, Poltapov), 19. Bučelnikov (Mičkov, Figurin), 50. Grudinin (Mičkov).

Velké finále Kanady s Ruskem přineslo vyrovnanou podívanou a bitvu až do posledních vteřin. Přetahovaná začala již v první třetině, dvakrát se do vedení dostali Rusové, jenže javorovým listům se vždy podařilo poměrně rychle odpovědět. Utkání se lámalo ve druhé třetině, v něm Kanaďané odskočili na rozdíl dvou branek a tento náskok s lehkou úpravou uhájili až do samotného závěru.

Kanada zvítězila 5:3 a stala se mistrem světa v této věkové kategorii po osmi letech!

Konečné pořadí MS do 18 let

1. Kanada

2. Rusko

3. Švédsko

4. Finsko

5. USA

6. Bělorusko

7. Česko

8. Švýcarsko

9. Lotyšsko

10. Německo