09.08.2022 |

Junioři zvládli drama se Slovenskem, Finové ani Američané nezaváhali

První hrací den odloženého mistrovství světa hráčů do 20 let přinesl tři utkání. Čeští reprezentanti zvládli obrat ve federálním derby a i přes infarktový závěr získali proti Slovensku tři body. Komplikace naopak nepřipustili hokejisté Finska a USA.

Skupina A:

Česko – Slovensko 5:4 (0:2, 3:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 23. Ryšavý (Menšík), 34. Gut (Kulich, Myšák), 38. Šapovaliv (Urban, Měchura), 48. Myšák, 59. Szturc (Špaček) – 4. Petrovský (Nemec), 6. Kašlík (Myklucha, Petrovický), 54. Petrovický (Dvorský), 57. Kašlík (Petrovský)

Zahajovací duel šampionátu přinesl federální derby, jehož začátek vyšel lépe Slovákům. Ti totiž vedli po úvodním dějství dokonce 2:0, jenže Češi ve druhé části zužitkovali svou aktivitu a otočili vývoj utkání. Ve třetí třetině zvyšoval Myšák už na 4:2 pro svěřence Radima Rulíka, Slovensko ale v poslední desetiminutovce využilo dvě přesilové hry a srovnalo. Dramatická koncovka nakonec přinesla ještě jeden gól, když minutu a padesát vteřin před koncem rozhodl o českém vítězství Gabriel Szturc.

Lotyšsko – Finsko 1:6 (0:2, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 42. Veinbergs (Hodass, Silkalns) – 9. Kemell (Räty, Hirvonen), 12. Kemell (Hirvonen), 22. Lambert (Järventie, Heimosalmi), 39. Hirvonen (Räty, Simontaival), 56. Räty (Kemell, Heimosalmi), 59. Puutio (Kemell, Räty)

První vítězství ve skupině A oslavili také Finové, kteří si svých šest gólů rozdělili po dvou do každé z třetin. Hlavním strůjcem úvodního úspěchu se stal první útok Suomi, který v součtu zaznamenal jedenáct kanadských bodů. Houževnatě bojující Lotyše držel ve hře hlavně brankář Bruveris, ani on však nezabránil prohře 1:6.

Skupina B:

USA – Německo 5:1 (2:0, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Hughes (Slaggert), 19. Cooley (Coronato, Peart), 22. Slaggert (Hughes, Mazur), 22. Savage (Duran, Pastujov), 39. Duran (Pastujov, James) – 54. Samanski (Szuber, Quapp)

Američané na svého soupeře od začátku vlétli a už v první třetině si vypracovali dvoubrankové vedení, které ve druhé třetině navýšili dalšími třemi góly. V závěrečném dějství už Němci neinkasovali a dokonce zaznamenali aspoň čestný zásah, když využili svou jedinou přesilovou hru v zápase.