19.08.2022 |

Junioři si zahrají o bronz se Švédskem. Ve finále jsou Kanada a Finsko

Předposlední den mistrovství světa juniorů nabídl dvě semifinálová utkání. V tom prvním Češi statečně vzdorovali Kanadě, jenže favorit turnaje nezaváhal ani ve svém šestém zápase. Finále si proti domácímu celku zahraje Finsko, které těsně přetlačilo Švédy.

Semifinále:

Kanada – Česko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 11. Johnson (Stankoven, Foerster), 16. Bedard (Gaucher, Cuylle), 32. Stankoven (Johnson, Zellweger), 37. McTavish (Johnson, Zellweger), 55. Roy (Zellweger, Dufour) – 51. Myšák (Kulich, Svozil), 53. Jiříček (Myšák, Kulich)

První třetina byla jasně v režii Kanady, která se dostala do vedení 2:0. Na začátku prostřední části přišla nejlepší pasáž českého týmu v zápase, jenže své šance nevyužil, a tak se o slovo přihlásili opět domácí. Ti totiž zužitkovali dvě početní výhody a mířili za postupem. Svěřenci Radima Rulíka se ale v poslední desetiminutovce utkání nadechli a dvěma góly zadělali na drama. To však domácí vzápětí utnuli pátou trefou a ve zbylých minutách už si tříbrankové vedení pohlídali.

Švédsko – Finsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Puutio (Räty, Niemelä)

Skandinávské derby, které přišlo na řadu ve večerním čase, nakonec rozhodl jediný přesný zásah. O ten se 26. minutě postaral Puutio, jehož gól stačil Finsku na výhru. Švédové se sice až do konce snažili o vyrovnání, to jim ovšem soupeř svou pečlivou prací v obraně nepovolil.

V rámci sobotního vyvrcholení turnaje si tak Češi zahrají o třetí místo s hokejisty tří korunek, a to od 22 hodin českého času. V boji o zlato se poté představí Kanada a Finsko.